Simmaren Linda Laihorinne flaggar för Finland.

Söndagen den 30.09. Repris den 7.10

Under den första timmen träffar vi simmaren Linda Laihorinne från Jakobstad och musikredaktören Bengt Bergqvist från Radio Vega i Helsingfors.

Linda har flyttat till Falun tillsammans med sin pojkvän, bandyspelare Tommi Pikkuhookana. Nu tränar hon med simföreningen i Falun, men tävlar för Finlands landslag och hoppas på att kvalificera sig för EM på 100 m medley. Linda är 23 år gammal, vilket inom simsporten anses vara en hög ålder! Men det stör inte Linda, hon njuter av att simma och kommer att syssla med det länge till.

Bengt Bergqvist är välkänd för radiolyssnare både i Sverige och Finland. Han gör programmet Tonträffen, som vi sänder regelbundet också här i Sisuradio/På finlandssvenska. I dag ska vi möta Bengt och höra honom filosofera kring musiktrender i Sverige och Finland.

Den andra timmen börjar med en av Bengt Bergqvists Tonträffar: programmet som presenterar finlandssvensk musik. I dag hör vi många låtar från Åland, och kanske främst då en ny version av den legendariska ”Oolannin sota”.

Också i Finland pågår en livlig diskussion kring de riter som försiggår i gymnasierna då nya elever ska introduceras. Skoladministaratörerna ställer sig kritiska till de övergrepp som emellanåt äger rum medan skoleleven Josef Donner har enbart positiva erfarenheter! Slaget efter 12/Radio Vega.

Programledare: Stina Bäckström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista