Sisunyheter på svenska vecka 39

Ämnen den här veckan.

Sabuni vill slopa modersmålsundervisningen och öka studiehandledning på modersmålet.
Invandrarföretagare får undervisning i svenska.
Trafikfrågor: Flyget Helsingfors-Visby fortsätter och RG Lines garanteras lån för båttrafik över Kvarken.
Finskt i ledningen för de svenska orienterarna och konstnärsstipendium till Mari Rantanen.
Stark dokumentär om en finländsk flicka och hennes krigsskadade far.


Sabunis nya förslag väcker motstånd

Integrations- och jämnställdshetsminister Nyamko Sabuni får inte stöd för sitt förslag att slopa modersmålsundervisningen och flytta resurserna till studiehandledning på elevens modersmål, framgår av en utredning som gjorts av SR.

Centerpartiets riksdagsledamot Sofia Larsen, även ordförande för utbildningsutskottet, är tvärtom beredd att öka hemspråksundervisningen - ”Sabuni representerar inte hela alliansen i frågan om hur modersmålsundervisningen skall omformas”. Larsen påminner om centerns partistämma, där man beslöt slopa kravet på att minst fem elever måste finnas i en grupp för att hemspråksundervisning skall ges. Detta berör även andra språk än minoritetsspråken.

Förslag om att öka studiehandledning på bekostnad av ren språkundervisning har Sabuni framfört vid olika tillfällen. Modersmålslärarna skulle i stället för språkundervisning ägna sig åt att hjälpa och stöda eleverna vid ämnesundervisningen.

Kritikerna anser att Sabuni i denna fråga representerar endast sig själv, inte alliansen.

SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark

Svenskutbildning för företagare

SFF, Svenska för företagare, är en språkskola för invandrare som vill starta ett eget företag. I Stockholms län hålls kursen i Botkyrka, inom ramen för Botkyrka Vuxenutbildning.

I samband med svenskspråksundervisning ges kunskap också i hur man driver ett företag. Så har t.ex Skatteverket och Tullstyrelsen medverkat med att berätta om sitt regelverk.

15 procent av nyetablerade företag drivs av invandrare.

SR Sisuradio/Erik Regnström

Flygrutten Helsingfors-Visby

Flygbolaget City Airline flög senaste sommar på rutten Helsingfors-Visby tre gånger i veckan. Rutten visade sig vara lönsam och verksamheten fortsätter med samma tidtabell - till de på Gotland boende finländarnas glädje.

SR Sisuradio/Leena Häyrynen

Stöd till Kvarken-trafiken

Finland utökar sitt stöd till båttrafiken mellan Vasa och Umeå. Vasa stad föreslår för fullmäktige att man beviljar ett lån på 15 miljoner kronor, samt ger garantier för ett lån på 35 miljoner kronor till bolaget RG Line, enligt en notis i Helsingin Sanomat

Med åtgärderna vill man garantera att både frakt- och passagerartrafik över Kvarken blir bestående.

SR Sisuradio/SK

--

Svenskarna orienterar under finsk ledning

Svenska orienteringsförbundet har fått en ny ledare. 45-åriga Pekka Nikulainen, f.d. finsk mästare i orientering tillträdde i början av september. Han kommer från Finland, där han arbetat med orientering och annan idrott.

SR Sisuradio/Maynie Rantala

--

Dokumentärfilmen ”Pappa kom hem”

Under Umeå filmfestival visades dokumentären ”Pappa kom hem”, där vi får följa finlandsättlingen Ingela Hjulfors Bergs försök att lära känna sin psykiskt sjuke far efter hans död. Fadern deltog i finska fortsättningskriget och dokumentären vill berätta hur kriget påverkade också barnens liv. Ämnet har gett Hjulfors Berg nya insikter:

SR Sisuradio/Kaarina Honkanen

Konstnärsstipendium till Mari Rantanen

Bildkonstnärinnan Mari Rantanen i Stockholm har fått Finska statens femåriga konstnärsstipendium. Hon är en av Finlands internationellt sett mest kända nutidskonstnärer och har under flera år verkat som professor vid Sveriges konstakademi.

Sammanlagt utdelas 15 femårsstipendier.

SR Sisuradio/LSL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista