Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisunyheter på svenska vecka 40

Ämnen den här veckan:

Lobbning enda sättet att öka anslagen för minoritetskulturer. RSE kräver ökade resurser för åldringsvård på finska. Romer får nytt samarbetsforum. Finsk TV kan inte ses överallt i Sverige, aktioner förbereds. Ny professur i karelska vid Joensuu universitet. Femårigt statstipendium till Lars Sund.

Kulturrådet uppmanar till lobbning

Lobbning är bästa sättet att påverka kulturministeriet och därmed öka anslagen för minoriteter anser kulturrådets nya handläggare för minoritetskultur, Heli Hirsch.

Anslagen till nationella minoriteter har inte ökat sedan 2002. Kulturrådets möjligheter att påverka är begränsade. Vi kan bara framföra önskemål, säger Heli Hirsch.

Kulturrådet delar varje år ut c 2 miljarder till olika kulturprojekt. Av denna summa är c 8 milj. reserverade för nationella minoriteter.

Då regeringen lämnade in sin höstbudget att framgick att den borgerliga regeringen inte höjer anslagen, lika lite som den föregående regeringen. Konkurrensen om kulturpengar är alltid hård och budgetfrågor är alltid svåra, säger Hirsch.

SR Sisuradio/Erik Regnström.


Åldringsvård på finska

Att få vård på finska är det mest angelägna ärendet för de sverigefinländska pensionärerna, säger Ulla Posti, nyvald ordförande för det Sverigefinländska pensionärsförbundet, RSE.

Hon vill också göra pensionärsförbundet mera känt bland sverigefinländarna. ”Många finländare har aldrig deltagit i föreningsliv på finska. De har levat sitt liv bland svenskar utan att fundera över sitt modersmål. Att nå de här grupperna är en stor utmaning. Också de kan en dag komma att behöva hjälp på finska.”

Ulla Posti kritiserar beslutsfattarna för bristen på vilja att ordna vård på finska, fastän det skulle vara ett billigare alternativ för samhället.

SR Sisuradio/Tapani Mansikkala.


Romer får nytt samarbetsforum

Ett nytt samarbetsforum skapas för romer i Sverige. Delegationen för romska frågor skall profilera sig som romers egen organisation. Delegationen skall komplettera redan existerande myndighetsorganisation, säger romaktivisten Allan Schwartz, aktiv även inom romers internationella organisation. Allt samarbete dock är viktigt.

Den nya organisationen omfattar intresseorganisationer för alla Sveriges fem olika romgrupper. Sammanlagt räknar man med att 80 % av alla romer i Sverige är representerade.

Finansieringen är ännu öppen, man räknar med en budget på 4 miljoner kronor i initialskedet. Huvudkontoret förläggs till Malmö, med verksamhet även Göteborg, Stockholm och norra Sverige.

SR Sisuradio/Jorma Ikäheimo.


Finlands TV bör synas i Norrbotten

Invånarna i Norrbotten kräver att få Finlands TV tillbaka. Många uppretade tittare har tagit kontakt med kabelbolaget Com Hem sedan bilden försvann ur rutan som en följd av digitaliseringen.

Rättigheterna att sända de finska tv-programmen kvarstår, men digitaltekniken kräver starkare sändare än den analoga tekniken varför signalen inte når mottagarna i t.ex. Luleå och Kiruna, konstaterar regionchef Arne Engholm på Com Hem i Norrland.

Detta tillfredsställer inte Suomi-seura i Kiruna, som tänker starta en namninsamling för att få tillbaka de finska tv-sändningarna.

SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari.


TV-frågan engagerar riksdagsledamöter

Nu kräver också riksdagsledamöter från minoritetsgrupperingar att regeringen ingriper i frågan om de finska programmens sebarhet i Sverige. Såväl motioner som interpellationer har ställts i frågan.

Kulturutskottets ordförande Siv Holma säger att Vänsterpartiet först och främst vill ge invånarna i Norrbotten möjlighet att följa med Finlands televisions sändningar. Många behärskar finska i Norrbotten och i fem kommuner är finskan officiellt språk. På sikt bör de finska TV-programmen nå ut över hela Sverige.

Också socialdemokraterna har engagerat sig i frågan: riksdagsledamot Raimo Pärssinen tänker rikta en interpellation till kulturministern.

Frågan intresserar också regeringspartierna. Centerpartisten Stefan Tornberg föreslår i en motion att Public Service-bolagens utbud inom Norden borde bilda en enda marknad. Då kunde invånarna i alla nordiska länder ta del av samtliga bolags program.

SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari.


Karelskan får ny professur

Den andra professuren i världen i karelska grundas vid Universitetet i Joensuu. Målet är att höja karelskans status i Finland. Sedan tidigare finns en professur vid universitetet i Petroskoj. C. 100.000 invånare på ryska sidan talar karelska.

I Finland har några tusen människor karelska som modersmål, främst äldre personer från det forna finska Karelen. Men c 5000 talar karelska och intresset för språket ökar hela tiden.

Vid sidan av professuren planerar Joensuu universitet också ett specialiseringsprogram kring karelska.

SR Sisuradio/Katri Nisula.


Stipendium till Lars Sund

Finska statens femåriga konstnärsstipendier har delats ut till två finländska författare bosatta i Sverige, Lars Sund och Asko Sahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".