Sisunyheter på svenska vecka 41

Ämnen den här veckan:

Minoriteter uppmärksammas i riksdagsmotioner. Utredare kartlägger behovet av finska utanför förvaltningsområden.
Sjukvård över Kvarken. Vårdpersonal lockas till Finland. Ungdomar härjar i Grums.
Förberedelser för Finlands 90-års jubileum.
Finlands sameradio 60 år.
Strejkvarsel för SR Sisuradio.

Riksdagsmotioner uppmärksammar minoriteter

Stefan Tornberg, Centerpartiet, kräver anslag för ett planerat centrum för minoritetsforskning i anslutning till Luleå tekniska universitet. I statsbudgeten saknas de 4 milj. kronor man ansökt för ändamålet.

Vänsterpartiet föreslår att anslagen för språk och kultur för minoriteter höjs med 25 milj. kronor, säger kulturutskottets ordförande Siv Holma.

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna Sinikka Bohlin och Raimo Pärssinen föreslår att de sverigefinländska åldringarna garanteras vård på finska i hela landet.

SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari

--

Finskans ställning i Göteborg utreds

Bertil Bengtsson, före detta justitieråd och professor i civilrätt, utreder på uppdrag av integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni behovet av utvidgade förvaltningsområden för att tillgodose de språkliga minoriteternas behov.

Bengtsson har nu besökt Göteborg och träffat den minoritetspolitiska referensgruppen inom Västra Götalands regionförvaltning.

Bengtsson välkomnade referensgruppens åsikter och diskuterade olika möjligheter att stöda de språkliga monoriteterna. Han skall före årets slut presentera sitt förslag till en ny lagtext, alternativt undersöka om den befintliga lagstiftningen kan kompletteras så att de nationella minoriteternas språkliga rättigheter tillgodoses även utanför de nuvarande förvaltningsområdena.

SRSisuradio/Johanna Dickson

--

Sjukvård över Kvarken

Sjukvårdssamarbete över gränsen har utvecklats väl på båda sidor om Kvarken.

Mellan Umeå och Vasa finns t.ex. en överenskommelse enligt vilken en patient från Vasa kan skickas den 60 km långa sträckan till Umeå för specialistvård. Alternativet är en helikopterfärd på 350 km till Tammerfors, säger landskapsdirektör Olav Jern

Olav Jern från Österbottens förbund tog emot medlemmar från Norrbottens kommunförbund och länsstyrelse på studiebesök i Vasa och presenterade de tjänster den svenskspråkiga befolkningen får ta del av. I den tvåspråkiga regionen garanteras vård på modersmålet enligt Finlands grundlag och den nya språklagen.

SR Sisuradio/Juha Tainio

--

Vårdpersonal lockas till Finland

Finländska vårdinrättningar gör en ny värvningsturné till Sverige. Under en informationsdag på Finlands ambassad i Stockholm nu i oktober försöker man locka vårdpersonal över till Finland. Ett tjugutal arbetsgivare från Lappland i norr till Åland i söder deltar i värvningskampanjen.

SR Sisuradio/Katri Nisula

--

Ungdomar härjar i Grums

Ungdomars busliv upprör känslorna i Grums i Värmland. Unelma Huumonen, Olavi Laitila och deras grannar har fått sina hus bombarderade med äppel och ägg. Också okvädningsord har haglat över invånarna.

Nu har det gått för långt och saken är polisanmäld, säger Unelma Huumonen.

SR Sisuradio/Sirkka Jauho

--

Finland fyller 90 år

Förberedelserna för att fira Finlands 90 år av självständighet är i full gång också här i Sverige. En av de största festerna hålls i Uppsala, där Finland firas både i Domkyrkan och på Uppsala slott, berättar pastor Anne Simonsson från Uppsala finska församlingsgrupp.

SR Sisuradio/Riitta Huikko

--

Kent släpper ny skiva

Sveriges populäraste band ger ut en ny skiva på onsdag. Förväntningarna är höga inom bandet, berättar gitarristen Sami Sirviö. Bandets tidigare skivor har legat på listtoppen också i de övriga nordiska länderna. Skivan ”Tillbaka till samtiden” är bandets sjätte skiva.

SR Sisuradio/Pasi Myöhänen

--

Finlands sameradio 60 år

De första sändningarn på samiska sändes från Uleåborg 1947. I dag sänds en del av festligheterna på den nya nätradiokanalen.

Oula Näkkäläjärvi hörde det första programmet när han var skolpojke. På 1960-talet blev han själv medarbetare på Sameradion.

1985 blev Sameradion en egen enhet inom Rundradion. I dag har kanalen 20 fast anställda och sänder åtta timmar program per dag.

SR Sisuradio/Juhamatti Pelkonen

--

SR Sisuradio i strejk

Journalistförbundet SJF har gett strejkvarning vilket också kan påverka Sisuradios sändningar.

Strejkvarningen gäller Sisuradios redaktion i Stockholm, sex regionala redaktioner (radio och tv) samt text-tv.

Den två dagar långa punktstrejken inleds onsdagen 17.10 kl. 10 om överenskommelse inte nås före det.

Konflikten gäller vikariers anställningstrygghet säger Susanne Björkenheim, styrelsemedlem i SJF.

SR Sisuradio/Tapani Mansikkala

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista