Sisunyheter på svenska vecka 42

Vasa stad har räddad Kvarkentrafiken
Stadsfullmäktige har beviljat ett lån på 13 miljoner kronor till rederiet RG-line för att garantera den fortsatta trafikeringen. Beslutet togs efter en lång debatt och omröstning. Utan stöd hade RT-line varit tvungen att sluta med trafiken i Kvarken mellan Vasa och Umeå. Vasa stad efterlyser samtidigt en långsiktig ekonomisk lösning för den olönsamma trafiken mellan städerna.

Näringslivet på båda sidor om Kvarken vill ha en bro som skulle ersätta båttrafiken mellan länderna.

Finska statens jorbruksstöd irriterar Sverige

Finska statens jorbruksstöd till lantbrukare i södra Finland har irriterat Sveriges jordbruksminister Eskil Erlandsson. Han kräver nu ett stopp för det nationella stödet. Kravet har väckt förargelse hos 30-tusen lantbrukare i Finland. Enligt lantbrukarna är det statliga stödet är en förutsättning för att jordbruket skall överleva i Finland. Vid EU:s medlemsförhandlingar lyckades Finland få tillstånd att fortsätta med det statliga jordbruksstödet under en övergångstid. Övegångstiden har nu varat i 13 år och Sveriges jorbruksminister anser att stödet innebär en oärlig konkurrenssituation mellan länderna. Dumpning av billiga finska ägg på den svenska konsumentmarknaden tros ha lett till ett ökande antal konkurser bland de svenska äggproducenterna. Äggkriget mellan länderna förväntas fortsätta på statsministernivå.

Yks Kaks satsar på Internet

Den lokala finska kulturtidskriften i Mälardalen, Yks Kaks, ökar sin utgivning och satsar på en egen hemsida på Internet. Yks Kaks fyller i år 15 år och utkommer i dag tio gånger per år. Den nya chefredaktören Esa Salomaa vill i framtiden öka antalet läsare.

Legendariske ekoreportern Jan Mosander ”årets nyhetsjournalist”

Journalisten och ekoreportern Jan Mosander, född och uppvuxen i Finland, har fått motta Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist. Prissumman är 75 000 kronor

Jaakko Raja-Aho tvåa i seniorsångartävling

Jaakko Raja-Aho från Botkyrka blev tvåa i årets seniorsångartävling i Tammerfors. Hans tolkning av Frank Sinatras My way tilltalade tävlingens domare. Tre andra sverigefinska seniorsångare kvalificerades till finalen.

Diskrimineringsombudsman, DO, har anmält den småländska kommunen Torså för etnisk diskriminering.

Enligt anmälan har en anställd i kommunen, en romsk kvinna, blivit diskriminerad på sin arbetsplats. Kommunen har enligt anmälan struntat i att vidta åtgärder mot diskriminering fast kvinnar har flera gånger vänt sig till sin arbetsgivare i ärendet.

Den första skolboken på tornedalsfinska har givits ut

Pajala kommun har beställt boken Meänkieli och den innehåller berättelser, dikter, sånger och grammatik som stöd för undervisning i tornedalsfinska.

Ökande antal sälar i Östersjön ger hopp om bättre miljö

Världens sälforskare har på ett möte i Vasa där forskaren Mervi Kunnas-Virta anser att fördubbling av antalet sälar i Östersjöns norra delar sedan år 2000 är tecken på att något positivt har hänt. Gifthalten i vattnet har minskat, nu är risken för ett varmare klimat det största hotet för sälarnas överlevnad.

Höstens svampskörd har blivit liten, men allt visar att detta år blir ett tranbärsår. Tuomo Ruuska i Hudiksvalltrakten berättar att våtmarkerna är röda av tranbär. Han är besviken på att det finns alldeles för få tranbärsplockare ute i skogarna. De flesta tranbären blir nog kvar i skogen, säger han till SR Sisuradio.