Sisu-nyheter på svenska vecka 47: Tua Forsström tog emot De Nios pris

Ämnen den här veckan:
Finska förbjöds på arbetsplatsen - DO granskar fallet igen. Södertäljes skolnämnd motsätter sig finsk skola. Ny blogg om Sverige-Finland. Medborgarnas flyktingombudsman lämnar sitt uppdrag. H&M ska sälja Marimekko. Tua Forsström tog emot De Nios pris. ”Hallonbåtsflyktingen” blir film.

Finska förbjöds på arbetsplatsen
- DO granskar fallet igen

Diskrimineringsombudsmannen DO återupptar ett fall, där kommunanställda i Uppsala förbjöds att tala finska på jobbet. Tiina Kiveliö anmälde till DO, när enhetschefen på socialbidragsenheten förbjöd de anställda att tala finska i allmänna utrymmen. Motiveringen var att han då inte kan kontrollera vad de anställda säger. Tiina Kiveliös fackförbund kom dock överens med arbetsgivaren om att svenska är officiellt språk på arbetsplatsen, även i korridorer och kafferum. DO tar nu upp fallet igen och ska se över om motiveringen för beslutet är rimlig, säger DO:s jurist Ingrid Krogius till SR Sisuradio.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Södertäljes skolnämnd motsätter sig finsk skola

Södertälje kan få en sverigefinsk skola trots att kommunens skolnämnd motsätter sig projektet. Det är sverigefinska skolan i Upplands Väsby som har ansökt om att grunda skolan i Södertälje. Det slutgiltiga beslutet fattas av Skolverket, som i dagarna ska begära mer information om skolprojektet och även gå igenom motiveringen från Södertäljes skolnämnd. I nämnden stöder folkpartiet och moderaterna projektet, men socialdemokraterna, miljöpartiet och centern motsätter sig det med motiveringen att den skulle öka de etniska gruppernas segregering. Skolverket granskar nu om motiveringen strider mot skollagen. Om Skolverket godkänner ansökan kan skolan påbörja sin verksamhet till hösten.
(SR Sisuradio/Leena Häyrynen)

--

Ny blogg om Sverige-Finland

Armémuseum i Stockholm öppnar snart en utställning om tiden då Sverige och Finland skildes åt. Men redan nu har muséet öppnat en blogg om utställningen med namnet Sverige-Finland. Där hoppas man skapa diskussion om svenskfinska relationer över en bred front, från historiska frågor till nutida upplevelser. Bland bloggförfattarna hittills finns bland annat arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin, sverigefinska regissören Nanna Huolman och DO Katri Linna. Utställningen med namnet ”Sveriges sista stora krig” öppnar den 6 december.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Medborgarnas flyktingombudsman lämnar sitt uppdrag

Merit Wager lämnar sitt förtroendeuppdrag som medborgarnas flyktingombudsman. Hon säger till SVT:s Uutiset att uppdraget är för svårt att genomföra på grund av migrationsverkets byråkrati och regler som hela tiden förändras. Merit Wager har fungerat som medborgarnas flyktingombudsman sedan 2002.
(SR Sisuradio/Jorma Ikäheimo)

--

H&M + Marimekko = sant

Hennes och Mauritz kommer nästa vår att sälja kläder av finländska Marimekkos tyger. En kollektion på 50 produkter ska säljas i H&M-butiker i 30 länder. Marimekkos vd Kirsti Paakkanen tror att samarbetet kan öka det internationella intresset för Marimekko bland unga och modemedvetna konsumenter. Kollektionen framställs av fem mindre kända Marimekko-tyger från 50-, 60- och 70-talet.
(SR Sisuradio/Kaarina Wallin)

--

Forsström tog emot De Nios pris

Finlandssvenska poeten Tua Forsström mottog i veckan Samfundet De Nios stora litteraturpris i Stockholm. Tua Forsström tilldelas De Nios pris ”för ett lyriskt tilltal med skärpa mitt i sångbarheten och en förmåga att härbärgera starka känslor utan att banalisera”. Priset som är de mest betydelsefulla litterära priserna i Sverige har sverigefinska rötter, då dess grundare Lotten von Kraemers släkt ursprungligen är från Tavastland.

Tidigare har Tua Forsström tilldelats bl.a. Nordiska rådets litteraturpris, Sveriges Radios Lyrikpris , Pro Finlandia-medaljen och Aniara-priset. De Nios pris som är värt 250 000 kronor, tilldelades i år för sjätte gången till en finländsk författare under prisets 91-åriga historia.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

”Hallonbåtsflyktingen” blir film

Romanen Vadelmavenepakolainen (”Hallonbåtsflyktingen”) ska bli film. Romanen handlar om Mikko Virtanen som fötts som finne men känner sig svensk i själen. Ett av de största finska produktionsbolagen Matila Röhr Productions har köpt rättigheterna till författaren Miika Nousiainens debutroman. Boken har väckt stor uppmärksamhet i Finland och var bland annat nominerad till tidningen Helsingin Sanomats litteraturpris.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".