Sisu-nyheter på svenska vecka 48: 90-åriga Finland lyckönskas i Sverige

Ämnen den här veckan:
Ny professor i finska i Stockholm snart. Minoritetsinfo för stockholmsunga. Minoritetsarbetet i fara i Luleå stift. Radio Extrem räddat - nyhetsarbetet kan lida. Radio Extrem räddat - nyhetsarbetet kan lida. Det 90-åriga Finland lyckönskas i Sverige. Tiina Laitila Kälvemark blev årets murvel.

Ny professor i finska i Stockholm snart

Professorstjänsten i finska vid Stockholms universitet kommer att tillsättas inom några veckor, berättar studierektorn Sari Pesonen vid den finska avdelningen. Professor Erling Wande pensionerade sig från tjänsten i juni, men har fortsatt skött uppgifter som handledning av studenter. Valet av Wandes efterträdare har dragit ut på tiden, då sakkunniguttalandena om de sökandes kompetens inte kommit in. Tre personer har sökt tjänsten som professor i finska vid Stockholms universitet: Jarmo Lainio, som är professor i finska vid Mälardalens högskola, Birgitta Romppanen, professor i modern finska vid Vasa universitet och Michaela Pörn, forskare vid Åbo Akademi.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Minoritetsinfo för stockholmsunga

De sverigefinska eleverna i Stockholm fick i torsdags en heldagsdos minoritetsinformation. Sverigefinska ungdomsförbundet arrangerade ett minoritetsseminarium för skoleleverna. Seminariet var det första i sitt slag. Målet med seminariet var att ge eleverna information och kulturkunskap, med vilka eleverna kan motverka fördomar och myter. De sverigefinska elevernas kunskap om de nationella minoriteterna är mycket varierande, säger Paula Heino, som ansvarar gör utbildningssatsningen i Sverigefinska ungdomsförbundet.
(SR Sisuradio/Marjaana Kytö)

--

Minoritetsarbetet i fara i Luleå stift

I Luleå stift riskerar församlingsarbetet på finska och meänkieli att falla på en diakon, trots att språken talas av 9000 församlingsmedlemmar. Medlen för en prästtjänst på finska och meänkieli ströks ur budgeten, när anslagen från stiftet minskade. I den nya kyrkoförordningen har ansvaret för prästtjänsterna fallit på församlingen. Bristen på finsk- och meänkielitalande personal blir större när den ena diakonen nu placeras på annat håll. Frågan kommer efter protester från den lokala finska föreningen att tas upp på kyrkofullmäktiges nästa möte.
(SR Sisuradio/Kirsti Jussila)

--

Radio Extrem räddat - nyhetsarbetet kan lida

Känslovågorna gick i veckan höga för att rädda nedläggningshotade Radio Extrem, den finlandssvenska kanalen som riktar sig mot en yngre publik. På onsdag kväll beslöt finländska public servicebolaget Yles förvaltningsråd att radio Extrem får vara kvar. Däremot läggs tv-kanalen YLE Extra ned från årsskiftet.

Sen kommer en eventuell sammanslagning av Yles finska och svenska nyhetsarbete att behandlas på nytt vid förvaltningsrådets nästa möte i mitten av december. Yles vd Mikael Jungner säger att ett intensifierat nyhetssamarbete får följdverkningar för personalen, men vilka vet man int ännu. Enligt Jungner eftersträvar man lika stor inbesparingar som man skulle ha fått genom att lägga ned Radio Extrem.

Demonstrationer ordnades på flera orter i Svenskfinland med anledning av nedläggningshotet. Den webbadress som startades för att rädda Radio Extrem hade fram till tisdag kväll samlat över 12 000 namn.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Det självständiga Finland lyckönskas i Sverige

Också sverigefinländarna vill fira Finland, som i år fyller 90 år. Sverigefinska riksförbundet SFRF har startat en namninsamling, som kommer att lämnas på självständighetsdagen till Finlands ambassad i Stockholm. Förbundsordföranden Voitto Visuri tror att namninsamlingen kan resultera i några tusen namn.
(SR Sisuradio/Leena Häyrynen)

--

Tiina Laitila Kälvemark blev årets murvel

Sverigefinska publicistföreningen har tilldelat Sisuradios reporter Tiina Laitila Kälvemark priset för årets murvel. Enligt juryns motivering har hon under året gjort ett stort och värdefullt jobb i att kartlägga finska klasser i Sverige. Hennes arbete för att uppmärksamma den sverigefinska åldringsvården har även uppmärksammats i svenskspråkiga medier. Priset till årets murvel delades i år ut för tredje gången.
(SR Sisuradio/Tapani Mansikkala)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".