Sisu-nyheter på svenska vecka 50: DO granskar lokalt avtal med SKTF

Ämnen den här veckan:
DO granskar lokalt avtal med SKTF. Språklig ojämlikhet oroar Språkrådet. Lindesberg gav upp - betalar för Rex. Börs-NM till Luleå. Sverigefinsk kulturkalender utgiven. SR Sisuradio utsåg Noopelister.

DO förhandlar med SKTF

Ombudsmannen mot etnisk diskriminering DO tänker förhandla med fackförbundet SKTF i ett fall, som behandlar rätten för kommunanställda i Uppsala att tala finska på jobbet. SKTF:s lokalavdelning har gjort en överenskommelse med kommunen, som innebär att det enbart är tillåtet att tala svenska på arbetsplatsen. Klas Bergnehr, mångfaldsansvarig på SKTF, tycker att avtalet låter märkligt.

SKTF:s medlem Tiina Kiveliö anmälde till DO, när enhetschefen på socialbidragsenheten förbjöd de anställda att tala finska i allmänna utrymmen. Motiveringen var att han då inte kan kontrollera vad de anställda säger. Tiina Kiveliös fackförbund kom dock överens med arbetsgivaren om att svenska är officiellt språk på arbetsplatsen, även i korridorer och kafferum. Klas Bergnehr på SKTF välkomnar DO:s granskning.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Språklig ojämlikhet oroar Språkrådet

Det svenska samhället hotas av en allvarlig etnisk och social delning om regeringen inte snart vidtar omfattande språkpolitiska åtgärder. Det varnar Språkrådets chef Olle Josephson i en intervju för SR Sisuradio. Det utbredda användandet av engelska i näringslivet och universitetsvärlden oroar Språkrådet mest, säger Olle Josephson. Språkrådet uppmanar nu regeringen till åtgärder för att stävja engelskan och förbättra undervisningen i svenska för invandrare.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Lindesberg gav upp - betalar för Rex

Lindesbergs kommun har gått med på att betala finskspråkig dagisplats i grannkommunen för 3-åriga Rex Norrman-Tahvanainen. Armbrytningen i fallet har pågått i mer än ett år. Rex’ föräldrar ville i höstas att sonen skulle gå på finskt dagis för att lära sig språket. Trots att Lindesbergs kommun inte kunde erbjuda plats i den egna kommunen, ville kommunen inte heller betala för dagvård i grannkommunen Örebro. Efter valet fick kommunen borgerligt styre och nu har kommunen gått med på att betala, inte bara för Rex, utan också för andra barn som har dagisplats i andra kommuner.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen)

--

Börs-NM till Luleå

Anna-Liisa Martimo från Luleå har vunnit de nordiska mästerskapen i börsplacering. Hon deltog med två portföljer i årets tävling. Hennes andra portfölj hamnade på femte plats. Cirka 12 000 personer deltog i tävlingen. Varje deltagare fick delta med högst fem portföljer som var värda fem tusen kronor. Till vardags arbetar Anna-Liisa Martimo som ställföreträdande kassaledare på ICA Kvantum i Luleå och har inga planer på att bli placerare på heltid.
(SR Sisuradio/Kaarina Wallin)

--

Sverigefinsk kulturkalender utgiven

Nästa års sverigefinska kulturkalender har publicerats i Stockholm. I kalendern presenteras sverigefinska artister och författare. En av de nya kalenderartisterna är tidigare Idol-deltagaren Ville Niskanen. Kulturkalendern har tryckts i 300 exemplar.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

SR Sisuradio utsåg Noopelister

SR Sisuradio har utsett årets Noopeli-pristagare. Pristagarna är Mika Juurikivi från Motala, Lars Nyberg från Hallstahammar, Susanne Hedman från Eskilstuna, Eero Vunneli från Örebro och Tarja Niemi från Nyköping. Noopeli-priset tilldelas en person som ideellt hjälper andra med en dos finsk sisu.
(SR Sisuradio/Pirjo Rajalakso)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se 

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".