Sisu-nyheter på svenska vecka 2: Finskt pass gäller inte i Gävleborg

Ämnen den här veckan:
Nedskärningar för finskan i Luleå. Sabuni stöder finskan i svar till Bohlin. Enköping får förklara språkfråga för DO. Finskt pass gäller inte i Gävleborg. Minoritetsstöd ansökt för 13 miljoner.

Nedskärningar för finskan i Luleå

Lärartjänsten i finska vid Luleå tekniska universitet kommer att minska. Universitetets adjunkt i finska Leena Hamberg fick i december veta att det finns planer på att skära ner heltidstjänsten till en deltidstjänst på högst 30 procent. Hon tror att det vore dödsstöten för finskundervisningen på universitetet om planerna genomförs. Institutionens ledare har inte velat svara på SR Sisuradios frågor i ärendet.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Sabuni stöder finskan i svar till Bohlin

Integrationsminister Nyamko Sabuni (fp) lyfter fram de nationella minoriteternas rättigheter i sitt svar på en skriftlig fråga som gäller Uppsala kommuns beslut att anställda på arbetsplatsen ska tala enbart svenska. Frågan kommer från riksdagsledamot Sinikka Bohlin (s). Sabuni säger i sitt svar till Bohlin att hon inte kan kommentera fallet i Uppsala direkt eftersom det för närvarande är under utredning hos Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO. Hon påpekar dock att finska har godkänts som nationellt minoritetsspråk i Sverige och får således användas fritt.

Debatten om språkanvändning på arbetsplatsen startade när en kvinna i Uppsala anmälde till DO, när enhetschefen på socialbidragsenheten förbjöd de anställda att tala finska i allmänna utrymmen. Motiveringen var att han då inte kan kontrollera vad de anställda säger. Kvinnans fackförbund kom dock överens med arbetsgivaren om att svenska är officiellt språk på arbetsplatsen, även i korridorer och kafferum. Regeln har senare hävts i Uppsala, men en liknande diskussion förs nu i Enköping.
(SR Sisuradio/Jorma Ikäheimo)

--

Enköping får förklara språkfråga för DO

Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, har inbjudit kommunchefen i Enköping till samtal om kommunens förslag med krav på svenska som arbetsspråk. Diskussion om språkanvändning på arbetsplatserna i kommunen har förts i ett tjänstemannauttalande inför kommunens mångfaldsplan, som kommunen ska anta under våren. Kommunen har efter protester backat i frågan och kommer inte att anta någon formulering om att andra språk än svenska inte bör talas på arbetsplatsen.
(SR Sisuradio/Erik Regnström)

--

Finskt pass gäller inte i Gävleborg

Landstinget i Gävleborg godkänner inte finskt pass som identitetsbevis, när landstinget förnyar de anställdas passerkort - inte ens för personer som varit anställda i årtionden. En sjuksköterska som arbetat på vårdcentralen i Ljusdal i 28 år har därför anmält landstinget till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO. Hittills har landstinget godkänt det finska passet.
(SR Sisuradio/Sirkka Jauho)

--

Minoritetsstöd ansökt för 13 miljoner

Beskedet om vilka som får stöd för minoritetskultur från Kulturrådet väntas under januari. Drygt 30 ansökningar inkom före ansökningstidens slut. De sökande ansökte om stöd på sammanlagt cirka 13 miljoner kronor. Som tidigare år delar Kulturrådet ut åtta miljoner kronor i stöd till minoritetskultur. Av dem har cirka sex miljoner de senaste året gått till samma mottagare: sverigefinsk teaterverksamhet (2 milj.), Tornedalsteatern (2 milj.), Finlandsinstitutets bibliotek (1 milj.) och de romska kulturcentren (1 milj.). Den summa som delas ut till nya projekt har alltså krympt till cirka två miljoner årligen. Kulturrådet prioriterar ansökningar som berikar de nationella minoriteternas kultur på längre sikt.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.