Sisu-nyheter på svenska vecka 4: Språkbeslut i Uppsala omförhandlas

Ämnen den här veckan:
Förvaltningsområdesförslag först om ett år. Språköverenskommelsen i Uppsala omförhandlas. Luleå minskar tjänsten till en fjärdedel. Finlandsinstitutet firade 10 år.

Förvaltningsområdesförslag först om ett år

Regeringen ska senast om ett drygt år lägga fram sin språklagsmodell, dvs. förslaget om vilka rättigheter de nationella minoriteterna i Sverige ska ha i fortsättningen. Som grund för förslaget ligger ett betänkande, som föreslår nya begränsade rättigheter för minoriteterna i resten av landet vid sidan av de nuvarande språkliga förvaltningsområdena i norr. Markku Peura, ordförande för Sverigefinländarnas delegation, tänker inte vänta på förslaget från regeringen, utan driver på för utökade minoritetsrättigheter.

Tills förslaget läggs fram har minoriteterna möjlighet att påverka ansvariga ministern Nyamko Sabuni, som har planerat in ett antal träffar med minoritetsrepresentanterna under året. Förvaltningsområdesfrågan är alltid aktuell på ministerträffarna, berättar Markku Peura, som står fast vid att förvaltningsområdena ska utvidgas till att gälla hela landet.
(SR Sisuradio/Jorma Ikäheimo)

--

Språköverenskommelsen i Uppsala omförhandlas

Uppsala kommun och fackförbundet SKTF omförhandlar nu det kontrakt som begränsade rätten för de anställda att tala sitt modersmål på arbetsplatsen. Kontraktet gick ut på att de anställda bara tilläts tala svenska i arbetsplatsens allmänna utrymmen, även i korridorer och kafferum. Beslutet skapade en proteststorm framförallt i Finland och har fått ombudsmannen mot etnisk diskriminering DO att reagera. DO Katri Linna anser att allmänna språkförbud som detta bryter både mot den svenska diskrimineringslagen och mot internationella överenskommelser. Linna anser att förbudet visar på ett inställningsproblem, där fackförbunden och kommunerna använder överenskommelser för att begränsa mångfalden istället för att se den som en fördel.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari )

--

Luleå minskar tjänsten till en fjärdedel

Lärartjänsten i finska vid Luleå tekniska universitet kommer att minska till en fjärdedel. Trots att Luleå universitet har det nationella ansvaret för finskundervisningen för lärarstudenter i Sverige, säger Cathrine Norberg, prefekt för institutionen för språk och kultur att ekonomin styr planeringen vid institutionen: om det inte finns tillräckligt med studenter har man inte heller råd med lärare.

Till hösten erbjuder Luleå tekniska universitet två finskakurser för lärare samt en nybörjarkurs i finska. Senare tillkomna kurser i finsk litteratur och finska på distans utgår till hösten.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Finlandsinstitutet firade 10 år

Finlandsinstitutet i Stockholm firade i veckan sitt 10-års jubileum med en mottagning för svenska och finska regeringsrepresentanter och aktiva under Finlandsinstitutets historia. Själva ”födelsedagen” var redan före jul, men då hindrade ett fullspäckat program institutet att uppmärksamma högtidsdagen, berättar Finlandsinstitutets direktör Bengt Packalén.
(SR Sisuradio/Liisa Tolonen)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".