Sisu-nyheter på svenska vecka 5: Minoriteter utanför ny diskrimineringslag

Ämnen den här veckan:
Haninge lägger ner finsk klass. Södertälje får sverigefinsk friskola. Diskrimineringslagen stramas åt - men lämnar minoriteter utanför. Bråttom söka finskt medborgarskap. Sverigefinnar sega återflyttare.

Haninge lägger ner finsk klass

Haninge kommun i Stockholms län lägger ner sin sista finska klass. Undervisningen har under åren koncentrerats till den finska klassen på Vikingaskolan och där går klassen med sju elever nu sin sista termin. Vikingaskolan har haft undervisning på finska i nästan trettio år. Nedläggningsbeslutet har fattats av skolnämnden i Haninge. För ett par år sedan lades den finska förskoleklassen ner i Haninge trots protester från föräldrarna.
(SR Sisuradio/Leena Häyrynen)

--

Södertälje får sverigefinsk friskola

Södertälje startar en ny sverigefinsk friskola. Skolverket har gett grönt ljus för att starta en förskoleklass och grundskolans tre första år. I kommunen har skolplanerna mött motstånd hos alla partier utom moderaterna och folkpartiet. Enligt skolnämndens ordförande Thomas Johansson (s) beror det på en princip om att man inte vill dela kommuninvånarna i olika etniska grupper. Det är sverigefinska skolan i Upplands Väsby som ansökt om att starta skolan i Södertälje.
(SR Sisuradio/Riitta Huikko)

--

Diskrimineringslagen stramas åt
- men lämnar minoriteter utanför

Sverige får en ny, hårdare diskrimineringslag. När lagen antas kommer det att bli dyrare att diskriminera. De olika ombudsmännen (DO, JämO, HO, HomO) slås också ihop till en ny myndighet. Jämställhets- och minoritetsminister Nyamko Sabuni (fp) säger till SR Sisuradio att de nationella minoriteterna inte införlivas i diskrimineringslagen, eftersom deras rättigheter regleras på annat håll i lagen.

Europarådet har förordat att den nya diskrimineringsmyndigheten i Sverige skulle få ansvar även för minoritetsfrågor. Minister Nyamko Sabuni säger att hon känner till det, men att regeringen väntar på att lägga fram sin minoritetspolitiska proposition, som kommer om ett år. Den nya diskrimineringslagen ska i fortsättningen inte bara bevaka diskriminering för kön, etnisk bakgrund, religion, funktionshinder eller sexuell läggning, utan även könsindentitet och ålder, men alltså inte nationell minoritetsbakgrund.
(SR Sisuradio/Jorma Ikäheimo)

--

Bråttom söka finskt medborgarskap

Snart går tidsfristen ut för att ansöka om att få sitt finska medborgarskap tillbaka. En ansökan ska lämnas in till finska ambassaden före utgången av maj om man ska få tillbaka ett medborgarskap som man förlorat vid flytten till Sverige. Finland antog 2003 en medborgarskapslag som öppnade för att anta dubbelt medborgarskap för dem som förlorat det finska.
(SR Sisuradio/ Erik Regnström)

--

Sverigefinnar sega återflyttare

Nästan varannan utlandsfinländare drömmer om att återvända till Finland, visar det finländska Migrationsinstitutets gallup. Sverigefinnarna är dock mindre benägna att flytta tillbaka än andra utlandsfinländare. Störst hemlängtan kände studerande. I Migrationsinstitutets gallup deltog 400 utlandsfinländare av vilka hälften är bosatta i Sverige. Utlandsfinländarnas intresse att flytta tillbaka är av intresse i Finland, som hotas av arbetskraftsbrist inom några år.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".