Sisu-nyheter på svenska vecka 16: Minoritetssatsningar saknas i budgeten

Ämnen den här veckan:
Minoritetssatsningar saknas i vårbudgeten. Sabuni: Minoritetssamarbete obligatoriskt. Sandvikens finska vårdavdelning saknar nu bara åldringar. Stubb glömmer inte sverigefinländarna. Finland efterlyser idéer för märkesåret 1809.

Minoritetssatsningar saknas i budget

Regeringens vårbudget saknar satsningar på de nationella minoriteterna. Budgeten innehåller inte heller de utlovade medlen för den modersmålsförändring som ska träda i kraft i början på juli. Då har elever med finsk eller judisk bakgrund rätt till modersmålsundervisning i minoritersspråket även om det bara är ett barn i kommunen som vill ha undervisningen och även om språket inte används aktivt i hemmet. Tidigare har strängare regler gällt finska och jiddish än de andra nationella minoritetsspråken samiska, meänkieli och romani chib. Att pengarna saknas i vårbudgeten beror på lagtekniska problem, säger Anders Andrén, presschef på utbildningsdepartementet.

Regeringen har uppskattat att det behövs 16 miljoner kronor årligen för att likställa reglerna för modersmålsundervisningen för alla nationella minoriteter. I Lindesberg i Örebro län har eleverna varit utan undervisning i finska på grund av svårigheter att rekrytera lärare. John Omoomian, koordinator för kommunens modersmålsundervisning, önskar att man kunde använda de utlovade medlen till att höja ersättningarna till modersmålslärare.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Minoritetssamarbete obligatoriskt

Minoritetsminister Nyamko Sabuni vill genom lagstiftning tvinga kommunerna att samarbeta med sina minoriteter. Ministern är medveten om kommunernas dåliga kunskap om minoriteterna och tror att en lag som förutsätter rådslag med minoriteterna kunde hjälpa. Minister Nyamko Sabuni säger att minoriteterna själva stöder tanken om att lagstifta om kommunernas skyldighet att kommunicera med minoriteterna och hon ser i nuläget inga hinder för att detta skulle införlivas i regeringens minoritetspolitiska proposition, som ska läggas fram senast om ett år.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Sandvikens finska vårdavdelning saknar nu bara åldringar

I Sandviken nära Gävle är en ny finskspråkig vårdavdelning klar för start, om bara intresserade åldringar finns. Kommunen har tagit ett principbeslut om att inrätta vårdavdelningen när behovet uppkommer. Avdelningen kan ha 6-7 platser och finskspråkig vårdpersonal finns att få tag på, säger Sirkka Heinonen som tagit initiativ till avdelningen. Nu hoppas man alltså att intresserade åldringar anmäler sig till vårdavdelningen.
(SR Sisuradio/Pekka Huotari)

--

Stubb glömmer inte sverigefinländarna

Finlands nytillträdde utrikesminister Alexander Stubb lovar att lyfta sverigefinländarna på utrikesministeriets dagordning. Sverigefinländarnas ställning är viktig för alla finländare, säger Stubb till SR Sisuradio. Därför kommer han också att driva sverigefinländarnas frågor. Den nya utrikesministern gjorde i måndags sitt första statsbesök enligt tradition till Sverige. Stubb konstaterade under en presskonferens med utrikesminister Carl Bildt att ländernas samarbete fortsätter som tidigare och att de nordiska frågorna också ska få plats på utrikesminister Stubbs bord, trots att de nordiska frågorna särskilt lyfts fram när en finlandssvensk minister från Svenska folkpartiet SFP varit utrikesminister. Den nya utrikesministern Alexander Stubb är tvåspråkig finlandssvensk och tillhör konservativa samlingspartiet.
(SR Sisuradio/Kaarina Wallin)

--

Finland efterlyser idéer för märkesåret

Finland inbjuder sverigefinländarna till planeringen av verksamheten under märkesåret 2009. Både Finland och Sverige uppmärksammar nästa år 200-års minnet av slutet på Sveriges sista stora krig, då länderna skildes åt. Finland kommer att anordna en rad evenemang förutom i Finland också på den svenska sidan. Målet är att lyfta fram särskilt det finska språket. Därför efterlyses nu idéer från sverigefinländarna, säger statssekreterare Risto Volanen, som är ordförande för den finska satsningen på märkesåret, till SR Sisuradio.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".