Sisu-nyheter på svenska vecka 17: Rätten till modersmålet i nya språklagen

Ämnen den här veckan:
Rätten till modersmålet i nya språklagen. Minoritetskvinnors utbildningsbehov kartläggs. Sverigefinska studerande ska bli Finlandsambassadörer. SFRF får sänkt stöd. Mette Muhli årets konstnär.

Rätten till modersmålet i nya språklagen

Rätten till modersmålet skrivs in i Sveriges nya språklag. Enligt lagförlaget ska även de som inte talar svenska eller de nationella minoritetsspråken få rätt till att bevara sitt modersmål och utveckla det. Paragrafen gör den svenska språklagen exceptionell, säger Språkrådets chef Olle Josephson.

Sverige har varit ett undantag i Europa som landet som inte har ett lagstadgat officiellt språk. När Sverige nu får en språklag, blir även den exceptionell och progressiv. Språklagens 15 paragraf innehåller en formulering om statens ansvar för medborgarnas modersmål, vilket det än må vara. I Sverige talas idag ett par hundra olika modersmål. Språkrådets chef Olle Josephson är i princip nöjd med den nya språklagen, men konstaterar att den på grund av sin allmänna form kommer att behöva preciseringar i form av tilläggslagar och förordningar.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Minoritetskvinnors utbildningsbehov kartläggs

Uppsala universitet har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga om kvinnor som tillhör en minoritet behöver särskilda insatser inom utbildningssektorn. Målet är att ge kvinnor i minoritetsgrupperna bättre möjlighet att delta i och påverka den demokratiska beslutsprocessen. Regeringen anser att kön inte i tillräcklig grad tidigare har uppmärksammats i minoritetspolitiken. Utredningen ska redovisas för regeringen före årsskiftet.
(SR Sisuradio/Nadja Mänty)

--

Sverigefinska studerande
ska bli Finlandsambassadörer

Hanaholmens kurscentrum i Finland anordnar en särskild kurs för sverigefinska lärarstuderande. Med kursen försöker man locka andra och tredje generationens sverigefinländare att uppdatera sin bild av Finland och skapa nya Finlandsambassadörer, berättar initiativtagaren och sverigefinländaren Tina Räihä för SR Sisuradio. Hon konstaterar att andra och tredje generationens sverigefinnar ofta är bra integrerade i det svenska samhället och därför svåra att hitta. Nu försöker man med riktade insatser locka dem till Finland. Tina Räihä hoppas att kursen kan bli återkommande och anordnas för olika grupper.
(SR Sisuradio/Marjo Viitala)

--

SFRF får sänkt stöd - delegationen höjt

Sverigefinska riksförbundet SFRF får i år 48 000 kronor mindre i stöd än förra året. Sammanlagt uppgår stödet till knappa 1,2 miljoner kronor. Sverigefinländarnas delegation får däremot något höjt stöd. Anslaget delades i år för första gången ut av ungdomsstyrelsen.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Mette Muhli årets konstnär

Göteborgskonstnären Mette Muhli har valts till årets sverigefinska konstnär. Hon deltog i tävlingen med fotoverket Palanga 2006. Tävlingen anordnas av sverigefinländska bildkonstnärers förening Suomiart. Verket Palanga 2006 är en del av ett större projekt där Mette Muhli dokumenterade den litauiska småstaden Palanga och särskilt den övergivna nöjesparken i staden.

(SR Sisuradio/Riitta Niemi)

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".