Sisu-nyheter på svenska vecka 18: Kartläggning lockade fram lärarkandidater

Ämnen den här veckan:
SR Sisuradios kartläggning lockade fram lärarkandidater. Norrbotten tror på distansundervisning. Sverige svarar på Europarådets kritik: Lärarbristen ska lösa av ny kommitté. Finsk åldrevård föreslås i Degerfors. Pohjanen valdes till STR-T.

Kartläggning lockade fram lärarkandidater

I många kommuner har Sveriges radios rapportering om bristen på modersmålslärare lockat fram intresserade lärare i finska. Nästan en femtedel av kommunerna svarade på SR Sisuradios gallup i februari att kommunen kommer att ha svårigheter att ordna undervisning i finska till hösten på grund av lärarbrist. En del av kommunerna har efter rapporteringen blivit kontaktade av flera som varit intresserade av en plats som modersmålslärare.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari och Leena Häyrynen)

--

Norrbotten tror på distansundervisning

I Norrbotten hoppas man lösa problemen med lärarbristen för modersmål genom distansundervisning. Kommunförbundet har startat ett projekt, vars mål är att ingen elev i Norrbotten blir utan modersmålsundervisning på grund av lärarbrist. I Boden väntar flera elever på modersmålsundervisning, men ännu till hösten måste man hitta andra lösningar, berättar Åsa Wengelin, modersmålskoordinator i kommunen.

Till hösten startar det första försöket med distansundervisning för nordsamiska och ryska. Målet med projektet är att alla elever som är berättigade till modersmålsundervisning ska få det, säger projektledaren Marina Eklund.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Lärarbristen ska lösa av ny kommitté

Sverige har svarat Europarådet på dess kritik av bristerna i undervisningen av minoritetsspråken. Regeringen skriver till Europarådet att lärarbristen ska ses över av en kommitté som utvärderar lärarutbildningen. Europarådet skriver i en rapport att Sverige måste ta till åtgärder för att åstadkomma en lärarutbildning för minoritetsspråken. Lärarbristen ska inte vara ett stopp för undervisningen. Den nytillsatta kommitté som ska se över Sveriges lärarutbildning får ett särskilt uppdrag att fundera hur lärarkurser i finska, meänkieli och samiska ska kunna säkras, lovar regeringen.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Finsk åldrevård föreslås i Degerfors

Kommunfullmäktige i Degerfors har fått in motion en motion om att anordna finskspråkig äldrevård. På Degerfors’ äldreboenden finns i nuläget ett tiotal finskspråkiga åldringar och finskspråkig personal finns att tillgå, säger Mauri Sukuvaara, som lämnat in motionen. I motionen yrkar Sukuvaara också på att de finska äldre på ett gemensamt boende skulle ha tillgång till SR Sisuradios finska radiosändningar.
(SR Sisuradio/Pekka Huotari)

--

Pohjanen valdes till STR-T

Författaren Bengt Pohjanen har valts som ny ledamot i styrelsen för Tornedalingarnas riksförbund STR-T. På årsmötet som hölls i Övertorneå beslöts också att tornedalens flaggdag är den 15 juli och att meänkielidagen firas den 25 oktober. Tore Hjort fortsätter som ordförande för STR-T som även behåller sitt namn trots att en längre diskussion hölls om ett eventuellt namnbyte.
(SR Sisuradio/Stig Karlström och Tiina Laitila Kälvemark)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".