Sisu-nyheter på svenska vecka 20: Lipponen attackerar Arnstad i ny bok

Ämnen den här veckan:
Sverigefinländarnas delegation: ”Finska språkets ställning försvagas”. Distansundervisning ska avhjälpa lärarbrist. Finska-nätverk får inte ministerstöd. Adelsohn Liljeroth tror på kulturspons snarare än ökade kulturanslag till minoriteterna. Lipponen till attack mot Arnstad i ny bok.

”Finska språkets ställning försvagas”

Finska språkets ställning har försvagats anmärkningsvärt i Sverige. I stället för att rätta till situationen använder Sverige Europarådets minoritetskonvention för att motivera nedskärningarna i undervisningen av minoritetsspråken på universitetsnivå, hävdar Toni Kelhä från Sverigefinländarnas delegation. Sverigefinländarnas delegation träffade i veckan Europarådets expertkommitté som besökte Stockholm för att granska hur Sverige följer den minoritetskonvention som Sverige ratificerat. Konventionen ska garantera att länderna förbättrar minoritetsspråkens situation. Toni Kelhä hävdar att regeringen tvärtom använt sig av konventionens stadgade miniminivåer för att berättiga att undervisningen i minoritetsspråken körs ner på de svenska universiteten.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Distansundervisning ska avhjälpa lärarbrist

Nu föreslår även Skolverket distansundervisning som en lösning på bristen på modersmålslärare i minoritetsspråken. Om regeringen får bestämma kan ett försök med distansundervisning börja redan i höst. Myndigheten för skolutveckling har varit med och utformat förslaget. Hur försöket ska lösas tekniskt är ännu inte bestämt, men förutsättningarna finns, säger Mats Wennerholm på myndigheten för skolutveckling till SR Sisuradio.

Skolverket väntar nu på regeringens beslut om det tvååriga försöket. Tanken är att elevens vitsord då sätts av en handledande lärare på skolan. Läraren ska följa elevens undervisning men behöver inte kunna språket. Mats Wennerholm poängterar att tanken inte är att distansundervisningen ska ersätta modersmålslärarna.
(SR Sisuradio/Elina Hiltunen)

--

Finska-nätverk får inte ministerstöd

Kulturfonden för Sverige och Finland efterlyser ett nätverk för finska språket och kulturen i Sverige som motsvarar nätverket Svenska nu i Finland. Pär Stenbäck, ordförande för fonden i Finland, säger i en intervju för SR Sisuradio att hans förhoppning varit att Svenska nu också hade kunnat dra igång en likadan satsning för finskan i Sverige. Svenska nu är ett nätverk som ska lyfta fram det svenska språket och kulturen i Finland, särskilt i landets skolor. Ett motsvarande Suomi nyt -nätverk i Sverige skulle bara behöva en huvudman som kan driva projektet, säger Pär Stenbäck. Svenska staten stöder Svenska nu med lika mycket pengar som finska staten. Förslaget om ett Suomi nyt -nätverk får dock inget direkt gehör hos kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Adelsohn Liljeroth tror på kulturspons
snarare än ökade kulturanslag till minoriteterna

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth vill inte ta ställning till de anslag som årligen delas ut till minoritetskultur i Sverige. Hon anser att ansvaret för kulturen också ligger på regionala och kommunala krafter. En enda pengapott räddar inte minoritetskulturen, säger hon.

De fem nationella minoriteterna får årligen dela på åtta miljoner kronor till kultur och litteratur. Anslaget har varit detsamma i flera år. Drygt sex miljoner av anslaget är redan öronmärkta till att bibehålla löpande verksamhet som teater och kulturcentra. Kulturministern säger dock att fler miljoner inte nödvändigtvis löser problemet. Själv tror hon på frivilliga insatsers kraft.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Lipponen till attack mot Arnstad

Finlands förre statsminister Paavo Lipponen går i sin nya bok till attack mot den svenske journalisten Henrik Arnstad. Arnstad har i svensk press kallat Finland för en av Tysklands allierade under andra världskriget. Lipponen, som presenterade sin nya bok ”Förnuftet vinner” i Helsingfors i torsdags, säger till SR Sisuradio att Arnstads påståenden saknar moralisk täckning med tanke på Sveriges egna relationer till Tyskland under kriget. Lipponen påminner om Sveriges export av järnmalm till Tyskland under kriget, och om att Sverige tillät Tyskland att använda svenskt territorium för transport av två miljoner tyska soldater.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Lue lisää toimintatavoistamme.