Sisu-nyheter på svenska vecka 21: Minister lovar lösning på finsk tv i norr

Ämnen den här veckan:
Kyrkans finska webbsidor kraftigt försenade. Minister lovar lösning på finsk tv i norr. SR sänder i digitala marknätet - inte Sisuradio. EU godkänner finländskt presstöd. Utlandsfinländare får eget folkhögskoleprogram.

Kyrkans finska webbsidor kraftigt försenade

Svenska kyrkans satsning på mer information på finska har blivit kraftigt försenad. Kyrkan skulle utvidga sina finskspråkiga webbsidor, men utvidgningen har redan tagit ett och ett halvt år. Kyrkans finska informationsverksamhet har sökt sin form sedan tidningen Ankkuri lades ner på hösten 2006. Den artikeltjänst som grundades för att ersätta tidningen har funnits i ett år, men webbsatsningen dröjer ännu, säger Marianne Ejdersten Launikari, kommunikationschef på Svenska kyrkan.

I sommar ska hemsidan uppdateras med nya artiklar från artikeltjänsten. Svårigheterna att rekrytera frilansskribenter till artikeltjänsten är en av orsakerna att den finskspråkiga satsningen dragit ut på tiden.
(SR Sisuradio/Elina Hiltunen)

--

Minister lovar lösning på finsk tv i norr

Finlands kommunikationsminister Suvi Lindén lovar arbeta för en lösning som gör att man i framtiden kan se finsk tv i norra Sverige. De finska tv-kanalerna försvann ur rutan bland annat i Luleå, Kiruna och Gällivare när Finland gick över till digital-tv i höstas. Det finns dock ingen enkel teknisk lösning för att återfå sändningarna i norr, säger kommunikationsminister Suvi Lindén. Före övergången till digital-tv i Finland och Sverige lovade båda ländernas ministrar att digitaliseringen inte skulle påverka möjligheterna att se det andra landets tv i regionen. Sändningarna försvann dock eftersom signalen som når över gränsen är svagare än den var före digitaliseringen.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

SR sänder i digitala marknätet - inte Sisuradio

Sveriges radio sänder snart radio också i det digitala marknätet. Då kan en miljon svenskar lyssna på radio av dab-kvalitet genom sin tv. Men bara tre kanaler ryms i programutbudet och då har man valt P1, P3 och SR Klassiskt. SR Sisuradios publik finns i mindre utsträckning bland mottagarna i det digitala kabelnätet, säger programdirektör Hanna Stjärne, utan sverigefinnarna har större nytta av den Comhem-lyssning som redan finns.
(SR Sisuradio/Marjaana Kytö)

--

EU godkänner finländskt presstöd

Finland får fortsätta med statligt presstöd till tidningar som utkommer på svenska och andra minoritetsspråk, bestämde EU-kommissionen i veckan. Totalt uppgår stödet till finländska tidningar på andra språk än finska till cirka 4,5 miljoner kronor. Kommissionen anser att stödet gynnar mångfalden i medierna och skyddar minoritetsspråken. Det anses inte heller påverka konkurrensen eller handeln inom EU på ett negativt sätt, skriver TT. Tidningar med högst 15 000 exemplar i upplaga kan få presstöd i Finland.
(SR Sisuradio)

--

Utlandsfinländare får eget folkhögskoleprogram

I höst startar den första folkhögskolelinjen för utlandsfinländare i Finland. Ännu kan man söka till det ettåriga utlandsfinländarprogrammet på Jamilahti folkakademi i Fredrikshamn. Intresse finns, säger biträdande rektor Katja Kemppinen till SR Sisuradio, och berättar att förfrågningar kommit ända från Japan. Programmet ger inga högskolepoäng, men man kan parallellt även avlägga kurser för öppna universitetet. Folkhögskolorna i Finland är internat som upptar en terminsavgift.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista