Sisu-nyheter på svenska vecka 23: Minoriteter hamnar utanför ny grundlag

Ämnen den här veckan:
De nationalla minoriteterna hamnar sannolikt utanför den nya grundlagen. Minoritetskultur presenterades i riksdagen. Eskilstuna inför finska kontaktpersoner.

Minoriteter utanför ny grundlag

Förslaget om att införliva de nationella minoriteterna i den nya grundlagen har stött på patrull. I den nya utredningen inför grundlagsförändringen motsätter sig moderaterna och folkpartiet att de nationella minoriteterna tas med i den nya grundlagen, visar SR Sisuradios kartläggning. Trots att många förespråkar minoriteternas plats i grundlagen, är det osannolikt att minoriteterna skrivs in i den. Moderaterna har från början motsatt sig att minoriteterna tas upp i grundlagen. Henrik von Sydow från moderaterna kommenterar partiets hållning i frågan.

Folkpartiet har däremot hittills stött minoriteternas önskan om att uppmärksammas i grundlagen, men folkpartiets representant i grundlagsutredningen Daniel Tarschys säger nu att han tvivlar på förslaget. Han anser att de nationella minoritetsgrupperna valts godtyckligt och att begreppet ”nationella minoriteter” är misslyckat, då det lämnar många, större grupper utanför. Därför ska minoritetsfrågan inte låsas i grundlagen, anser Daniel Tarschys, som inte vill ge en intervju i frågan till SR Sisuradio. Centerpartiet och vänsterpartiet stöder fortfarande förslaget om att minoriteternas ställning säkras i grundlagen och de har fått stöd av miljöpartiet, men frågan blir svår att driva igenom, tror Kerstin Lundgren, centerpartiets representant i grundlagsutredningen.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Minoritetskultur i riksdagen

De nationella minoriteternas kulturfrågor diskuterades i torsdags i riksdagen. Kulturutskottet anordnade ett seminarium om minoriteternas kulturbehov. Minoritetskulturen presenterades i musik och text. Dagen berikade utskottsmedlemmarnas kunskap, säger Anders Åkesson, centerpartiet. Inga löften hördes dock under dagen att höja kulturanslagen till de fem nationella minoriteterna, som i flera år fått dela på åtta miljoner kronor till sin kultur.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Eskilstuna inför finska kontaktpersoner

Kommunstyrelsen i Eskilstuna har bestämt att alla kommunens förvaltningsområden ska få en finskspråkig kontaktperson. Eskilstuna vill underlätta de finskspråkigas myndighetskontakter ytterligare, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Ekström.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista