Sisu-nyheter på svenska vecka 24: Finska klasser kvar i fyra kommuner

Ämnen den här veckan:
Tvåspråkiga klassernas sista Sommarpsalm i Umeå. Kommunala finska klasser kvar i fyra kommuner. Ny finsk förskola i Järfälla. SFRF kritiserar SR:s kanalbyte.

Tvåspråkiga klassernas sista Sommarpsalm i Umeå

Tre årtiondes tradition blev i tisdags historia när de tvåspråkiga klasserna i Umeå sjöng Sommarpsalmen för sista gången. Klassernas elevantal har minskat år för år. På 90-talet hade klassen ännu ett trettiotal elever, nu sjöngs sommarpsalmen av några enstaka elever. Sista gången sjöngs i år sommarpsalmen på finska också i den kommunala finskspråkiga klassen på Vikinga-skolan i Haninge.
(SR Sisuradio/Kaarina Honkanen)

--

Kommunala finska klasser i fyra kommuner

Inom den kommunala grundskolan finns nu bara fyra finskspråkiga klasser. Tidigare i vår kom beskedet att de finska klasserna i Botkyrka läggs ner om inte nya elever anmäls till höstterminen. När klasserna i Umeå och Haninge lagts ner finns till hösten finska klasser enbart i Södertälje, Västerås, Trollhättan och Haparanda. Ännu 2001 fanns finska klasser i tio kommuner. I början av 90-talet fanns flera hundra finska klasser på tiotals orter runt omkring Sverige.
(SR Sisuradio/TLK)

--

Ny finsk förskola i Järfälla

En ny finskspråkig förskola på friskolegrund ska grundas i Järfälla i norra Stockholm. Lilja-skolan har fått tillstånd för att påbörja verksamheten, vilket sker tidigast under nästa vår. Nu söker man lämpliga lokaler för förskolan, sannolikt i Barkarby-området. Nya finskspråkiga friskoleprojekt planeras även i Haninge, Borås och Malmö. I Södertälje startar en sverigefinsk friskola i höst.
(SR Sisuradio/Riitta Huikko)

--

SFRF kritiserar SR:s kanalbyte

Sverigefinska riksförbundet SFRF kritiserar i en skrivelse till Sveriges radios ledning beslutet att flytta de finskspråkiga sändningarna i P2 till kanalen P6 i Stockholms-området. Många av de äldre lyssnarna har svårt att lyssna på SR Sisuradios digitala utbud, vilket de kan bli hänvisade till eftersom den svaga P6-sändaren inte täcker Stockholms-området, skriver SFRF till radioledningen.
(SR Sisuradio/Valter Vilkko)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista