Sisu-nyheter på svenska vecka 27: Staten gav stöd åt Finlandsvenskarnas Riksförbund

Ämnen den här veckan:
Pajala och Kolari fick stöd för sammanslagning. Staten snål med bidrag åt minoriteter. FRIS beviljas statligt stöd. Inga omskakande förändringar för public service.

Pajala och Kolari fick stöd för sammanslagning

Sammanslagningen av svenska Pajala och finska Kolari framskrider. Kommunernas samarbetsprojekt Meän maa tog ett stort steg framåt i veckan då det blev klart att det beviljats 7 miljoner kronor i stöd av EU.

Syftet med Meän maa -projektet är att skapa förutsättningar för en nystart av gruvdriften i området. Kommunerna hade av EU ansökt om 16 miljoner kronor, men även de 7 man fick gjorde projektmakarna belåtna, berättar Pekka Vaattovaara från Kolari kommun för Sisuradio.

(SR Sisuradio/Stig Karlström)

--

Staten snål med bidrag åt minoriteter

Riksrevisionen kritiserar Kulturrådet för att samma etablerade aktörer från år till år håvar in kulturbidragen.När det kommer till grupper som arbetar med minoritetskultur är problemet ännu större.

Några få organisationer får bidragen, som små eller nystartade grupper behöver för att få sin verksamhet att överleva. Ett annat problem är att de pengar som riktas till minoriteter årligen endast uppgår till 7 miljoner kronor.

(SR Sisuradio/Pasi Myöhänen)

--

FRIS beviljas statligt stöd

Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige (FRIS) har beviljats dryga 180 000 kronor i statligt stöd från Ungdomsstyrelsen.

Samtidigt ändrades i veckan de grunder, på vilka ungdomsstyrelsen beviljar stöd. Enligt de gamla reglerna fick de etniska organisationer stöd som speciellt främjade integration. Enligt de nya reglerna ska statsstödet stödja de etniska organisationernas initiativrikedom och aktiviteter som berör språk, kultur, identitet och deltagande i samhället.

(SR Sisuradio/Hanna Lindberg)

--

Inga omskakande förändringar för public service

I veckan lämnade utredaren Rose-Marie Frebran in den klara rapporten som bedömmer framtiden för public service.

Några dramatiska förändringar är inte att vänta, men en del kommer ändå att bli annorlunda om rapportmakarna får bestämma. Bland annat kräver man ett större utbud av program på romani.

Satsningarna på romani får däremot inte göras på bekostnad av de andra minoritetsspråken, betonar Frebran. Hon föreslår att de fem officiella minoritetsspråken även i fortsättningen har en särställning i SR:s och SVT:s utbud.

Också på övriga områden är det få ändringar att vänta. Även den årliga höjningen av public service -bolagens anslag vill rapporten hålla kvar på sin nuvarande nivå, två procent per år. Bolagen är oroade över detta, eftersom inflationen gör att utgifterna gallopperar ifrån dem.

- Sveriges Radio har under de senaste åren effektiviserat sin verksamhet till max och om en höjning av anslagen inte sker återstår bara att helt lägga ner vissa verksamhetsområden, så som lokala kanaler, säger Sveriges Radios vd Kerstin Brunnberg

Hela rapporten finns att läsa via länken:

(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Redaktör Valter Vilkko
valter.vilkko@sr.se