Sisu-nyheter på svenska vecka 29: Katri Linna ny högste-DO.

Ämnen den här veckan:
Katri Linna ny högste-DO då myndighet omorganiseras. Kulturministern vill se finsk-svenska bolag som kultursponsorer. Hammarberg kritiserar minoriteters rättsskydd.

Linna ny högste-DO då myndighet omorganiseras

Katri Linna blir chef för den nya sammanslagna myndigheten diskrimineringsombudsmannen. Det beslutade regeringen i veckan.

Katri Linna är i dag ombudsman mot etnisk diskriminering. Hon ska leda den nya myndighet som bildas i början av nästa år när fyra ombudsmän mot diskriminering slås ihop: jämställdhetsombudsmannen (Jämo), ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO), handikappombudsmannen (HO) och ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (Homo).

Under tiden, fram tills myndigheten bildas, kommer Katri Linna att vara anställd i regeringskansliet med ansvar för upprättandet av den nya diskrimineringsombudsmannen.

Linna är född i Tammerfors i Finland och har varit bosatt i Sverige sedan 1979. Hon har studerat juridik vid Uppsala Universitet och University of Leicester i England. Tidigare har hon bland annat arbetat som chefsjurist vid SIF och HTF och varit förbundsjurist vid LO-TCO.

(SR Sisuradio/HL,TM,EH)

--

Kulturministern vill se finsk-svenska bolag som kultursponsorer

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth hoppas på att finsk-svenskägda bolag skulle kliva in som minortitetskulturens räddare. Bakgrunden till idén är moderaternas målsättning att kultur framöver i allt högre grad borde ske på självfinansieringsbasis. I praktiken innebär detta att de flesta kulturprojekt får börja arbeta hårt för att få sponsorer som stöder deras verksamhet. Just sverigefinska kulturprojekt kunde stödas av svensk-finska bolag, menar kulturminister Adelsohn Liljeroth.

Men redan nu är finansieringen av minoritetskulturen en tuff bit. Det statliga stödet på 8 miljoner kronor har nämligen inte höjts på flera år. Att hitta sponsorer för minoritetskultur är inte heller lätt, för som energibolaget Fortums kommunikationschef Ann Lindell Saeby säger till Sisuradio så är målet med sponsorprojekt ofta att nå ut till så många som möjligt.

(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Hammarberg kritiserar minoriteters rättsskydd

Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg, uppmanar Sverige att förbättra rättskyddet för sina minoriteter. Enligt Hammarberg fungerar det nuvarande systemet dåligt, eftersom Europarådet inte har sanktionsrätt gentemot de länder som bryter mot de minoritetsavtal som undertecknats. Brott mot dessa avtal borde till exempel kunna tas upp i Europadomstolen, säger Hammarberg.

Bevakandet av minoriteters rättigheter enligt Europarådets avtal baserar sig på att de regeringar som ratificerat avtalen också tar den kritik och de påbud de får på allvar. Annars förlorar systemet sin betydelse, säger Thomas Hammarberg. Enligt Hammarberg är Sverige ett av de länder där Europarådets rekommendationer om bland annat förbättrandet minoritetsspråksundervisningen inte tagits seriöst - trots upprepade anmärkningar.

(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Redaktör: Valter Vilkko
valter.vilkko@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista