Sisu-nyheter på svenska vecka 30: Den svenska turismen på uppgång

Ämnen den här veckan:
Turismen ökar, men statistiken säger inte allt. Riksdagen uppmanas ta del av Europarådets kritik. Den finska pensionen ökar även utan direkta löneinkomster.

Turismen ökar, men statistiken säger inte allt

Trots den allmänna nedbromsningen av ekonomin fortsätter turistnäringen i Sverige att växa. Speciellt danskarna har besökt Sverige ivrigt under årets första halva, visar ny statistik. Danskarna går klart förbi norrmännen, som var förra årets största turistgrupp.

Men statistiken berättar inte hela sanningen. Den förlitar sig nämligen på antalet hotellövernattningar, vilket gör att bland annat alla de finländare som gör kryssningsturer till Stockholm faller utanför statistiken. Detta är en delorsak till att finländarna kommer på en ringa sjundeplats på listan av de nationaliteter som besöker Sverige.

(SR Sisuradio/Eija Björstrand & Tapani Mansikkala)

--

”Riksdagen bör ta del av Europarådets kritik”

Europarådets synpunkter på Sveriges behandling av sina nationella minoriteter bör tas upp i riksadagen. I dagens läge fastnar rapporterna i på tjänstemannanivån i regeringskansliet. Det anser Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg.

Regeringen tar idag inte serisöst den kritik som riktas mot dess handlande, fortsätter han.

- På det här sättet kanske vi kunde ändra på den i Sverige rådande uppfattningen, att människorättskränkningar sker endast i andra länder, säger Hammarberg.

(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Den finska pensionen ökar, även utan löneinkomster

Under de tre senaste året har en ny typ av socialförmån utökat sverigefinländarnas pensionspott. Bland annat moderskapspenningen och den inkomstrelaterade arbetslöshetspenningen har ökat pensionen. Pension som samlats under oavlönade perioder har räknats in sedan 2005, vilket innebär att man kan få förmånen i efterskott.

Den finska arbetspensionen förnyades 2005. Sedan dess har pension samlats under en persons hela yrkesverksamma tid, även under de perioder då personen i fråga inte fått lön.

Det är inte nödvändigt att separat ansöka om förmånen. Det räcker med att den ansökande kryssar i rutan ”inkomster från Finland” på sin pensionsansökan. Villkor för pensionsförmånen är dock att personen som ansöker under sin yrkesverksamma tid tjänat minst 14124 euro, eller motsvarande knappa 134 000 kronor sammanlagt.

(SR Sisuradio/Elina Hiltunen)

--

Redaktör: Valter Vilkko
valter.vilkko@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista