SISUNYHETER VECKA 36

Fler elever får rätt att läsa finska

Ämnen den här veckan:
Fler elever får rätt att läsa finska - men informationen till föräldrarna har stora brister. Friskoleprojektet i Borås i medvind. Finnstigen hotat av avverkning. Finska migrationsverket tyngt av utlandsfinländares ansökningar.

Fler elever får rätt att läsa finska

Fler skolelever än tidigare får från och med den här höstterminen rätt att läsa finska som modersmål i skolan. Men i de tio kommuner med störst antal finskspråkig befolkning syns ännu ingen rusch till finskundervisningen, visar SR Sisuradios kartläggning. Enligt en regelförändring som trädde i kraft den första juli får även barn i grund- och gymnasieskolan som inte har finska i dagligt bruk hemma rätt till finskundervisning. Undervisningen måste ordnas även om det bara är en elev i kommunen som begär det.

Men många kommuner är dåliga på att informera om de nya reglerna, och alltid har de nya reglerna inte nått ens de ansvariga på kommunen, konstaterar Gerd Reho, assistent på det tvåspråkighetscentrum som ansvarar för modersmålsundervisningen i Västerås.

Kommunernas hemsidor har också ofta gammal information, så det kan vara svårt även för en aktiv förälder att hitta aktuella uppgifter. Leif Gustafsson, som ansvarar för modersmålsundervisningen i Huddinge kommun medger att man inte aktivt närmat sig föräldrarna för att informera om de nya reglerna.

I Göteborg försöker man däremot aktivt söka upp elever som har rätt till modersmålsundervisningen, trots att finska inte är ett aktivt språk i hemmet, berättar Sevleta Hrustic, som ansvarar för modersmålsundervisningen i Göteborg.

I Sundbyberg har Ida Sakko försökt få undervisning i finska också på gymnasienivå, vilket hon enligt reglerna har rätt till, men både hon och hennes mamma har fått kalla handen av kommunen. När SR Sisuradio ringer Ingrid Ericsson, som ansvarar för modersmålsundervisningen i kommunen, låter det dock annorlunda.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Friskoleprojektet i Borås i medvind

Kommunstyrelsen i Borås har godkänt ansökan om att starta en sverigefinsk friskola och hoppas nu att skolverket ger tillstånd att påbörja verksamheten nästa höst. Bakom ansökan står sverigefinska skolan i Botkyrka, som vill starta en förskola i Borås och även en tvåspråkig verksamhet som täcker hela grundskolan.
(SR Sisuradio/Hanna Lindberg)

--

Finnstigen hotat av avverkning

Föreningen Finnstigen i Värmland som uppehåller ett friluftsmuseum om skogsfinnarna riskerar att få skogsområdet avverkat. Skogsföretaget Stora Enso planerar omfattande avverkningar i området. Ägaren av skogen som omringar museet, Bergvik Skog AB, meddelade föreningen om avverkningsplanerna i våras. Ett förslag har varit att kommunen eller föreningen ska köpa området kring museet för att hindra avverkningen på museiområdet, bekräftar kommunalrådet Pentti Supponen. Nu vädjar föreningen Finnstigen till Stora Ensos ledning för att stoppa avverkningen.
(SR Sisuradio/Hanna Lindberg)

--

Migrationsverket tyngt av ansökningar

Det finska migrationsverket har överösts med medborgarskapsansökningar från utlandsfinländare, vilket gjort att hanteringstiden förlängts till ett halvår. Flera tusen personer väntar nu på medborgarskap. Tidigare finska medborgare och deras barn kunde fram till början på juni få ett finskt medborgarskap genom enbart anmälan, vilket ledde till den stora anstormningen. På migrationsverket registrerar man ännu de 8000 ansökningar som inkom under våren. Framöver kan man återfå ett finskt medborgarskap genom ansökan endast i undantagsfall.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Elevantalet i de största finskkommunerna

Antal elever som läser finska som modersmål i de tio kommuner med störst antal finsktalande. Siffrorna gäller grundskolan och grundar sig på information från kommunernas modersmålsansvariga. Siffrorna kan komma att ändras under läsåret.

  1. Stockholm: 590
  2. Göteborg: 170
  3. Eskilstuna: noin 110
  4. Västerås: 16
  5. Södertälje: 90
  6. Borås: Noin 10
  7. Uppsala: 120
  8. Botkyrka: 112
  9. Huddinge: Drygt 40
  10. Haninge: Ungefär 70

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".