Sisunyheter på svenska vecka 40: Sisuradio korar Sveriges bästa bastun!

Ämnen den här veckan:
Finskaundervisningen får nya sverigefinska läromedelsböcker. Finland önskar att sverigefinländarnas ställning förbättras. Kulturministern säger nej till mera stöd. En ny färjerutt på Bottniska viken. Sisuradio korar Sveriges bästa bastun.

Finskaundervisningen får nya sverigefinska läromedelsböcker

I samband med budgetframställningen meddelade regeringen att den kommer att satsa 10 miljoner kronor på att utveckla undervisningsmaterialet i minoritetsspråket.

I juli trädde den nya lagen i kraft som gör att även andragenerationens sverigefinländare som inte längre aktivt pratar finska i hemmet har rätt till hemspråksundervisning i finska. En stor del av de 1,5 miljonerna som tillfaller finskan används till utvecklingen av läromaterial för nybörjarfinska. Läroböckerna delas in i tre nivåer med tillhörande uppgifter på nätet.

(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari )

--

Finland önskar att sverigefinländarnas ställning förbättras

Också i Finland följer man noga med förberedningen av det nya minoritetesförslaget.

Europarådet har kritiserat Sverige bland annat för att det inte undervisas tillräckligt i minoritetsspråken. I Finland hoppas man nu att Sverige tar kritiken på allvar.Finlands migrations och europaminister Astrid Thors önskar att regeringen inte ställer de olika minoriteterna mot varandra när regeringens minoritetssatsning på 70 miljoner ska delas. Thors säger att hon förstår minoritetsminister Nyamko Sabunis oro över sydsamiskan försvinnande.

(SR Sisuradio /Katri Nisula)

--

Kulturministern säger nej till mera stöd

Kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth ser inget behov att öka kulturstödet för minoriterna, fast det finns ett skriande behov. Hon tror att det nuvarande stödet inte andvänds tillräckligt effektivt. Framförallt behöver minoritetsspåken användas för att inte falla i glömska. Kulturministern säger att det finns andra ställen att söka stöd från, som t.ex. studieförbunden. Dessutom borde bibliotekens inköps och distributionsbidrag användas mer. Biblioteken ansvarar för att det ska finnas böcker för alla åldrar även inom minoritetsspråken.

(SR Sisuradio / Ulla Rajakisto)

--

En ny färjerutt på Bottniska viken

Estniska Baltic Scandinavian Lines startar en ny linje mellan Härnösand och Kaskö fr.o.m. den 6e oktober. Färjan är i första hand tänkt för containrar och lastbilar, men man kan även åka över med personbil. För sex år sedan avbröt Botnia Link sin frakttrafik över Bottenviken.

(SR Sisuradio/ER)

--

Sisuradio korar Sveriges bästa bastun

Nu är det klart vilka bastun som får titulera sig Sveriges bästa bastu.

Det var Jönköpings finska förening som kammade hem vinsten i kategorin bästa vedeldade bastu i Sisuradios stora bastutävling. Dyröbastun i Tjörn i Bohuslän hade den bästa elektriska bastun och i kategorin bästa rökbastu var Bredsjö bastu i Hällefors oslagbar.

Juryn bestod av Anne Halme, ledamot i Svenska Bastuakademiens styrelse, arkitekt Ari Leinonen, som har ritat ”SeaSauna” och Arja Saijonmaa som har skrivit boken ”sauna”. Lyssnarna fick också rösta på SR Sisuradios hemsida. Över tusen bastuivriga deltog och Chalmers bastu fick flest röster.

--

Oscar till Heiskanen? 

Jan Troell filmen ”Maria Larssons eviga ögonblick” har nominerats för en Oscar-statyett. Förutom huvudrollsinnehavaren Maria Heiskanen representeras Finland av bland andra skådespelaren Antti Reini.

(SR Sisuradio / Virpi Inkeri)

--

Redaktör: Pamela Taivassalo
pamela.taivassalo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista