Sisu-nyheter på svenska vecka 41: Ahtisaari fick 2008 års Nobels fredpris

Ämnen den här veckan:
President Martti Ahtisaari fick 2008 års Nobels fredpris. Sverigefinländare ny president för Nordiska Rådet. Thors efterlyser utvidgat förvaltningsområde. Häftig språkstrid i Finland. Få svenska skolor erbjuder finska som språktillval. Avellan blir kvar på Sydsvenskan.

Finlands fjärde Nobel-pris

President Martti Ahtisaari fick 2008 års Nobels fredpris, meddelade den norska Nobelkommittén i fredags. Ahtisaari får priset för sitt över tre decennier långa arbete för fred och försoning i världen bl.a. i Namibia, Östtimor och Kosovo.
(SR Sisuradio/Veli Raasakka)

--

Sverigefinländare ny president för Nordiska Rådet

Sverigefinländska riksdagsledamoten (s) och ordföranden för Nordiska rådets svenska delegation Sinikka Bohlin kommer att väljas till Nordiska Rådets nästa president enligt de förhandsuppgifter SR Sisuradio fått. Valet kommer att ske under Nordiska Rådets 60-års jubileumsmöte i Helsingfors den 29 oktober. Det är första gången en sverigefinländare får en så högt uppsatt position inom Nordiska Rådet.
(SR Sisuradio/VR)

--

Thors efterlyser utvidgat förvaltningsområde

Finlands migrations- och Europaminister Astrid Thors efterlyser utvidgning av det sk. finska förvaltningsområdet i norra Sverige. När den svenska regeringen reformerar minoritetspolitiken borde även delar av Mälardalen och Stockholmsområdet få samma status som Haparanda, Övertorneå, Pajala, Kiruna och Gällivare - som idag utgör det finska förvaltningsområdet. Där har finskan sedan år 2000 en i lag mer tryggad ställning. Den ställningen förpliktigar till konkret stöd när det gäller rätten att erhålla modersmålsstöd i förskolan och vård på modersmålet för äldre, samt rätten att i kontakter med myndigheter få använda sitt modersmål.

- Det vore ett av de bästa sätten att manifestera 600 år av gemensam historia, nu så aktuell vid uppmärksammandet av det sk. Märkesåret 1809, skriver Astrid Thors på sin hemsida.

***********

Forskarpris till Finland

Professor Bjarne Holmbom och forskare Christer Eckerman vid Åbo Akademi mottog i måndags Marcus Wallenberg-priset i Stockholm. Priset kallas Lilla Nobel i skogsforskning och delades ut av Carl XVI Gustav. Holmbom och Eckerman har utvecklat en teknik för hur man utvinner kviströtter ur flis. Kvistnötter innehåller ämnet lignan som motverkar cancer. Prissumman är två miljoner kronor.
(SR Sisuradio/HL, EH)

--

Häftig språkstrid i Finland

En häftig debatt på ministernivå har blossat upp i Finland angående språklagens tillämpning. Enligt arbetsminister Tarja Cronberg tolkas språklagen för nitiskt och hon anser att man t.ex. i östra Finland kunde få satsa mer på att lära sig ryska än svenska. Svenska folkpartiets gruppordförande Ulla-Maj Wideroos förundrar sig över att de grönas partiledare Tarja Cronberg igen ifrågasätter svenskans ställning i Finland. Men enligt Cronberg är svenskans ställning i Finland inte hotad eftersom den är garanterad i grundlagen. Cronberg vill modernisera språklagen och efterlyser fler regionala lösningar, skriver Hufvudstadsbladet. Som arbetsminister har Cronberg specialstuderat invandrarnas situation och märkt att många arbetssökande nyfinländare upplever kraven på tvåspråkighet som ett oöverstigligt hinder.
(SR Sisuradio/Katri Nisula)

--

Sverige och Finland borde förstärka samarbetet inom forskning och innovationer

Finlands och Sveriges gemensamma kultur och historia uppmärksammas under Märkesåret 1809, men länderna borde också satsa på forskningsarbete. Det anser riksdagsledamöterna Birgitta Sellén, centern, och kristdemokraten Yvonne Andersson i en motion till riksdagen. En strategi för forskningssamarbete efterlyses och motionen föreslår att regeringarna i Sverige och Finland tillsammans beslutar om att avsätta resurser för att stärka ett samarbetet inom forskning och innovationer.

Nästa år har det gått 200 år sedan Finland skildes från Sverige. Märkesåret 1809 bedrivs som projekt på regeringsnivå i Sverige och Finland för att uppmärksamma separationen. Huvudsyftet är att stärka samhörigheten mellan länderna. Tyngdpunkten i aktiviteterna under Märkesåret är framåtsyftande och bygger på de månghundraåriga gemensamma historian.

--

Få skolor erbjuder finska som tillval

Endast ett fåtal skolor i Sverige erbjuder finska som språktillval. Trots att skollagen erbjuder möjligheten är det bara ett tjugotal skolor, främst i norra Sverige men också i sverigefinsktäta områden som Eskilstuna, Trollhättan och Gimo norr om Uppsala, som har valt att utnyttja rättigheten. De flesta skolor som erbjuder finska som tillval har tidigare haft finska klasser, som t.ex. i Lompolo-skolan i Kiruna. Finska är skolans andra populäraste tillval efter spanska. Sofie Björnström går på åttan och har valt finska som tillval.

-Hemma pratar vi svenska, och mormor och morfar pratar finska. Mammas släkt bor i Finland, därför vill jag lära mig mer, säger hon.

Fram till år 1988 hade skolan finska klasser och språket är fortfarande välförankrat i skolan med hemspråksundervisning i finska och finska som tillval.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

– 

Avellan blir kvar på Sydsvenskan

Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan kommer inte att börja på Dagens Nyheter som chef för ledarsidan. Finlandssvenska Avellan skulle ha börjat på sin nya tjänst i början av november, men kommer att fortsätta sin tjänst på Sydsvenskan p.g.a. familjeskäl, skriver Sydsvenskan.se.

--

Redaktör: Pamela Taivassalo
pamela.taivassalo@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista