Sisu-nyheter på svenska vecka 42: Finska kan ge extrapoäng till högskolan

Ämnen den här veckan:
Finskt språkval kan ge extrapoäng till högskolan. Få erbjuder finskt språkval. Wetterstrand i debatt om modersmålet. Stockholms kommuner samarbetar om äldrevård. Årets svenska måltidslitteratur finlandssvensk.

Finskt språkval kan ge extrapoäng till högskolan

År 2010 förändras antagningen till högskolan så att extra språkstudier i skolan kan ge tilläggspoäng vid ansökan till högre studier. Modersmålsstudier i till exempel finska ger dock inte extra poäng, endast om språket läses som frivilligt språkval. Skolverket uppmanar nu fler skolor att erbjuda bland annat finska som språkval, inte bara som modersmål, och gärna redan på högstadiet. Det skulle garantera dem som fortsätter läsa finska i gymnasiet extra poäng på avgångsbetyget, säger Skolverkets undervisningsråd Madeleine Dahlborg till SR Sisuradio.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Få erbjuder finskt språkval

Både Lärarförbundet och TCO har kritiserat det nya systemet med extrapoäng till högskolan för att diskriminera minoritetsspråken, som oftast erbjuds enbart som modersmål, och inte som poänggivande språkval. Utbildningsdepartementet svarade att det inte handlar om diskriminering, då minoritetsspråken också kan ge tilläggspoäng om de läses som språkval. Men ännu är det få skolor i Sverige som erbjuder minoritetsspråken, som finska, som just språkval i skolan. I Motala har man bestämt sig för att införa finska som språkval på två av gymnasierna. Nu återstår bara att få eleverna att välja finskan bland alla tillval, säger Johnny Thorén, rektor på Platen-skolan i Motala.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Wetterstrand i debatt om modersmålet

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand anser att folkpartiet som även basar över utbildningsdepartementet bör se över sin skolpolitik. På riksdagens partiledardebatt i veckan kritiserade Maria Wetterstrand det svenska skolsystemet, som inte tillåter att barnen talar sitt modersmål i skolan.

Folkpartiets partiledare och skolminister Jan Björklund svarade med att undervisning på modersmålet inte kommer att betonas i den svenska skolan, utan att folkpartiets skolpolitik grundar sig på att invandrarbarn framförallt lär sig svenska.
(SR Sisuradio/Leena Koivuneva)

--

Stockholms kommuner samarbetar om äldrevård

Kommunerna i norra Stockholms län kan komma att samarbeta kring den finskspråkiga äldrevården. I Upplands Väsby utreder socialtjänsten nu behovet av finskspråkig äldrevård, och målet är att söka samarbete med närkommunerna. I grannkommunen Sundbyberg pågår ett liknande projekt. Diskussioner förs bland annat med kommunen Upplands Bro. På flera håll i landet pågår projekt för att grunda finskspråkiga äldreboenden och vårdavdelningar. Enligt Sisuradios uppgifter finns helt finskspråkig äldrevård att tillgå i cirka åtta procent av Sveriges kommuner.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Årets svenska måltidslitteratur finlandssvensk

Finlandssvenska Vivi-Ann Sjögrens kokbok Vivi-Anns kök har vunnit första pris i den svenska tävlingen om Årets Svenska Måltidslitteratur. Hennes bok medverkade i gruppen Nordisk måltidslitteratur. Priset delades ut på lördagenen i Grythyttan där Måltidens hur ligger. Boken Vivi-Anns kök innehåller recept från världens alla hörn.
(SR Sisuradio/nb)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".