Sisu-nyheter på svenska vecka 43: Finlandssvensk nominerad till August

Ämnen den här veckan:
Stockholms stift öppnade finsk hemsida. Finlandssvensk nominerad till August-priset. Korsikan vann minoritetsschlager. Minoritetsungdomars musikprojekt kan förlängas. Spelmanslag får Karhun kannu.

Stockholms stift öppnade finsk hemsida

Stockholms stift är det första av Svenska kyrkans stift att publicera en hemsida på finska. Hemsidan är ett led i arbetet med att utveckla det finskspråkiga arbetet i stiftet. Projektet startade med en kartläggning av informationsbehovet på finska i våras. Kartläggningen visade att både aktiva i kyrkan och de som inte har ett starkt band till en särskild församling saknade information på finska om vad Svenska kyrkan erbjuder i Stockholms stift.
(SR Sisuradio/Leena Koivuneva)

--

Finlandssvensk nominerad till August-priset

Bland de nominerade till årets August-pris finns åtminstone två personer med finländsk bakgrund. I den skönlitterära klassen är den finlandssvenska poeten Eva-Stina Byggmästar nominerad för sitt verk ”Men hur små poeter finns det egentligen”. I klassen för facklitteratur nominerades den i Indien bosatte sverigefinnen Zac O’Yeah dvs. Sakari Nuottimäki för sitt verk Mahatma! Eller konsten att vända världen upp och ner. August-pristagarna utses den 24 november i Stockholm.
(SR Sisuradio/Taneli Männikkö)

--

Korsikan vann minoritetsschlager

Jacques Culioli från Korsika vann minoriteternas egen schlagerfestival Liet Lavlut för en vecka sedan i Luleå. Culioli vann både juryns och publikens pris med låten ”Hosanna in Excelsis”. På delad andra plats kom Sápmis representant Elin Kåven som sjöng på samiska och spanska Dixebra som sjunger på asturiska. 11 olika minoritetsgrupper deltog i tävlingen, där tävlingsbidrag också sjöngs på bland annat furlanska, mordvinska, bretonska och frisiska. Svenska bandet Surunmaa som sjöng på meänkieli kom på delad åttonde plats.
(SR Sisuradio/Erik Regnström & Kaisa Vuonokari)

--

Ungdomars musikprojekt kan förlängas

Nu planeras en fortsättning för minoritetsungdomarnas musikprojekt Uuet laulut. Projektet avslutades för en vecka sedan i Luleå under kulturfestivalen Liet Lavlut med en konsert, där ungdomarna musicerade på sju olika minoritetsspråk. Det är viktigt för minoritetsunga att komma i kontakt med och få uppmuntran att tala minoritetsspråket, menar Nina Hiltunen och Anna Ruotimaa från Junosuando i Pajala kommun. Nu planeras en fortsättning på projektet, så att fler unga kan finna sitt språk genom musik, berättar projektledaren Erling Fredriksson, musiker i folkmusikbandet Jord. Ungdomar från alla de fem svenska nationella minoriteterna har deltagit i projektet, samt samiska och kvänska ungdomar från nord-Norge.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Spelmanslag får Karhun kannu

Det sverigefinska priset Karhun kannu har förärats ett spelmanslag i Mälardalen, Mälarin pelimannit. Priset Karhun kannu delas årligen ut till en person eller organisation som fört fram sverigefinskheten inom kultur eller sport. Priset som fått namn efter framlidne sverigefinska föreningsaktiven Sulo Karhu delades i år ut för femte gången. Tidigare pristagare är bland annat brottningstränaren Leo Mylläri och artisten Tuula Sirjonen. Priset utfärdas av Sverigefinska riksförbundet SFRF.
(SR Sisuradio/Tapani Mansikkala)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".