Sisu-nyheter på svenska vecka 52: Vinterkrigsveteranen Orvar Nilsson död

Ämnen den här veckan:
Föreläsningssalar fylls av historieintresserade när ABF storsatsar inför märkesåret 1809. Svenske vinterkrigsveteranen Orvar Nilsson död.

Föreläsningssalar fylls av historieintresserade

Historieintresserade i hela Sverige kan nu söka sig till demånga studiecirklar som startats med anledning av märkesåret 1809, 200-års minnet av att Sverige och Finland skildes åt. Studieförbundet ABF satsar på föreläsningsverksamheten under 2009 men viss verksamhet har startat redan under 2008 i bland annat Norrbotten, Västerbotten och Stockholm. Många av dem som deltar i föreläsningarna har någon koppling till Finland. En av deltagarna, Eva-Kersti Palmgren från Upplands-Väsby, berättar att hon är intresserad av historia i allmänhet, men har också finska rötter, vilket fört henne till föreläsningarna.

ABF har planerat sin satsning kring 1809 tillsammans med Sverigefinska riksförbundet SFRF. Det finns många kunskapsluckor att fylla, säger Hanna Isaksson, som ansvarar för ABF:s satsning på märkesåret. I den broschyr som ABF tagit fram i samarbete med Sverigefinska riksförbundet kan man hitta förutom studiematerial också filmer, teaterföreställningar och utställningar som tangerar ämnet. Där finns också kontaktuppgifter till föreläsare, som ofta föreläser både på svenska och finska. Målet är att studiecirklarna kan fungera på båda språken, trots att verksamheten nu oftast är bara på svenska, säger Hanna Isaksson.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Svenske vinterkrigsveteranen Orvar Nilsson död

Den svenske överstelöjtnanten Orvar Nilsson, som deltog i som frivillig i de finska vinter- och fortsättningskrigen, har avlidit i sin hemstad Halmstad, 89 år gammal. Nilsson blev känd som ordförande för den svenska krigsveteranföreningen Svenska Finlandsfrivilliga i början av 1990-talet. Han anses ha spelat en viktig roll för att man i Sverige började uppskatta vilken betydelse de finländska krigen hade också för Sverige. Han var en de viktigaste veterankonsulterna i Åke Lindmans två filmer om krigen, Framom främsta linjen och Tali-Ihantala 1944.
(SR Sisuradio/Hanna Lindberg)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".