Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 3: Märkesåret invigt i Stockholm

  • Märkesåret 1809 ivigdes i Stockholm
  • Maria Wetterstrand kräver offentlig ursäkt.
  • Ny design på kronan 2009.
  • En glädjande nyhet för kaffetanter och farbröder.

Märkesåret 1809 ivigdes i Stockholm

I torsdags den 15e januari invigdes firandet av märkesåret 1809 i Stockholm.

Statsminister Matti Vanhanen pratade om sverigefinländarnas ställning. Han hoppades att Sverige fullt ut möter förväntningarna hos dagens finländare i Sverige. Vanhanen undrade om det officiella Finland har talat tillräckligt för finländarnas språkliga och kulturella behov i Sverige. I sitt tal sa Vanhanen också att finlandssvenskheten har en viktigt plats i Finland i framtiden.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl invigningstal lyfte fram de tappra krigare som slogs i det Finska kriget - dåligt utrustade, illa klädda och hungriga. Engdahl avslutade sitt tal med att läsa ur Fänriks Ståhls sägner.

Vid invigningen talade också gymnasisten Nanó Wallenius från Åbo.

Under Märkesåret 1809 kommer en rad stora evenemang att ordnas i bägge länder.

Maria Wetterstrand kräver offentlig ursäkt

I torsdagens Dagens Nyheter kunde man läsa en debattartikel av Maria Wetterstrand, miljöpartiets språkrör som behandlade finskan och sverigefinländarnas ställning i Sverige.

Svenska staten bör uttala en offentlig ursäkt och ett tydligt avståndstagande från den assimilationspolitik som bedrevs gentemot den finska befolkningen i Sverige under stora delar av 1900-talet. Ett sådant övergrepp ursäktas inte av att det skedde i välmenande syfte, menar Wetterstrand.

Ny design på kronan 2009

Alla 1-kronor som tillverkas 2009 kommer att ha ett nytt motiv på baksidan med anledning av att det är 200 år sedan Finland skiljdes från Sverige. 1-kronans baksida har en specialprägling utarbetad av formgivaren Annie Winblad Jakubowski. Den avbildar symboliskt havet som förbindelselänk mellan Sverige och Finland. Runt myntets övre kant löper citatet ”DEN UNDERBARA SAGAN OM ETT LAND PÅ ANDRA SIDAN HAF-VET”, hämtat ur Johan Ludvig Runebergs bok ”Studentbesöket i Finland 1857”. Myntets framsida är oförändrad och visar kung Carl XVI Gustafs porträtt i profil. Formgivare är Ernst Nordin.

En glädjande nyhet för kaffetanter och farbröder

Tre koppar kaffe om dagen minskar risken att drabbas av demens. Norra Karelen-projektet startade redan 1972 undersökte 1400 människor i över 20 år. Forskaren Miia Kivipelto vid Kuopio universitet och Karolinska intitutet bestämde sig för att analysera det gamla forskningsresultatet. Analysen visade att de som dagligen drack minst tre koppar kaffe minskade risken för demens med 65%. Kaffet stimulerar det centrala nervsystemet.

Redaktör: Pamela Taivassalo

pamela.taivassalo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".