Sisu-nyheter på svenska v. 4

Sisu-nyheter på svenska vecka 4: Det lönar sig att vara sverigefinsk pensionär

  • Svag krona gynnar sverigefinländska pensionärer
  • Johansson ny utvecklingschef på sfp
  • Nu är Topelius on-line, eTopelius
  • Ingen Oscar till Heiskanen
  • I Finland har man delat ut tv-priset Venla


Invandrarbarnen är överrepresenterade i särskolorna i de stora städerna
i Stockholm utgör de hälften av barnen i särskolorna, i Malmö 60 procent och i Göteborg en tredjedel.

Professor Jerry Rosenqvist vid Högskolan i Kristianstad har gjort en undersökning som visar att Invandrarbarn placeras oftare i särskola än barn som har svenska som modersmål. Professor Rosenqvist tror att färre invandrarbarn skulle placeras i särskola om personerna som gör intervjuerna med barnen kunde deras modersmål.

Ulla Ronkainen är handläggare på Stockholms stads utbildningsförvaltning och hon försäkrar att utbildningsförvaltningen försöker hitta handläggare med samma modersmål som de barn med utländsk bakgrund.

SR Sisuradio/Kaarina Wallin

Svag krona gynnar sverigefinländska pensionärer

Heikki Rytkönen pension från Finland är en tiondel mer nu än för ett halvt år sedan. Den svaga svenska kronan gynnar finska pensionärer bosatta i Sverige. De som får sin pension från Finland får betydligt mycket mera nu när kronan är svag och euron stark. Mest vinner man om den finska pensionen sätts in på ett finskt konto och att man handlar med det finska kortet i Sverige. På så sätt undviker man också växlingsavgifter, säger Ulla Posti, ordförande i Sverigefinländarnas pensionärsförbund.

Hundratals kronor sparar Ulla när hon handlar med sitt finska bankkort i Sverige.

SR Sisuradio/Maynie Rantala

Johansson ny utvecklingschef på sfp

Tidigare statssekreteraren Stefan Johansson blir ny utvecklingschef på svenska folkpartiet. Hans uppgift är att förstärka den politiska bevakningen, berättar partisekreterare Ulla Achrén för Hbl.

Johansson har varit utan arbete sedan november då han avgick som kulturminister Stefan Wallins statssekreterare efter den omskrivna skandalen på Sveriges ambassad i Helsingfors

Nu är Topelius on-line

eTopelius består av ett urval digitaliserade texter ur Topelius verk. Texterna är läsbara online. De är hämtade både från kända och från mindre kända verk samt från manuskript i Svenska litteratursällskapets Historiska och litteraturhistoriska arkiv.

Adressen är www.topelius.fi

För första gången kommer hela Zacharias Topelius produktion att samlas och ges ut i en textkritisk, kommenterad utgåva. Skrifterna skall bli tillgängliga både för forskare och för den läsande allmänheten. Arbetet med utgivningen av Zacharias Topelius Skrifter inleddes 2005 av Svenska litteratursällskapet i Finland.

Författaren, redaktören, professorn och privatpersonen Zacharias Topelius verk blev till under sju decennier och är unikt i sin omfattning och mångsidighet. Hans litterära verk är ett monument i ord över Finlands 1800-talshistoria och utgivningen är därför en nationell uppgift av nordisk bärvidd.

Ingen Oscar till Heiskanen

Jan Troells film ”Maria Larssons eviga ögonblick” med Maria Heiskanen i huvudrollen blev inte nominerad till en Oscar för bästa utländska film. Filmen fanns med på listan över tänkbara nomineringar, men var inte medde fem filmer som valdes ut.

Bland de filmer som nu tävlar om det prestigefylllda priset märks den tyska filmen Der Baader Meinhof Komplex, och den israeliska animerade Vals Im Bashir, som nyligen vann ett annat fint amerikanskt filmpris, The Golden Globe.

Oscarsutdelningen sker den 22 februari.

I Finland har man delat ut tv-priset Venla

Filmen Glenn med Niklas Häggblom i huvudrollen valdes till årets bästa tv-film. Roadmovien av Tapio Piirainen och Peter Snickar handlar om vänskapen mellan två män. Filmen utspelas i och mellan Närpes och Sundsvall har producerats av Mats Långbacka.

Venla för bästa talkshow fick finlandssvensk ägare, Bettina S kammade igen hem den Venlan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".