Anneli Erma

Förre rektorn för invandrarundervisningen i Botkyrka kommun Anneli Erma, avled i Tumba på julafton, i en ålder av 67 år. Närmast sörjande är maken Eero och döttrarna Titti och Milli med familjer.

Anneli Erma föddes i Varkaus i Finland och växte upp i Tammerfors. Hon tog en Fil. Kand. examen i Helsingfors och kom genom sitt äktenskap till Sverige 1964.

Vid mitten av 1970-talet började Anneli Erma arbeta som hemspråkslärare i Botkyrka. Hon blev snart ansvarig för hemspråksträningen i förskolan och senare rektor för invandrarundervisningen i Botkyrka, den kommun som har störst andel invandrare. Anneli blev en central person när invandrarundervisningen utvecklades i Botkyrka. Den verksamhet som växte fram kom pedagogiskt och organisatoriskt att bli en förebild för många kommuner.  Som ansvarig för mer än hundra invandrarlärare med rötter i över 50 länder lade Anneli ner ett engagerat och framgångsrikt arbete för pedagogisk utveckling och förståelse för sambandet mellan kultur och traditioner i hemlandet och i Sverige.

Anneli Erma var mycket engagerad i Folkpartiet. Hon hade en stark liberal grundsyn och ett glödande intresse för samhällets svaga grupper. Redan 1989 fick Anneli sitt första kommunala uppdrag i socialnämnden. Hon tillhörde kommunfullmäktige i Botkyrka från 1991 fram till sin död. Under fyra år satt hon i kommunstyrelsen och fyra år i AB Botkyrkabyggens styrelse. Men hennes stora engagemang låg på den sociala sidan. Under alla sina år inom politiken tillhörde hon någon av de nämnderna som hanterade sociala frågor, hon har även suttit som ordförande. Vid sin död var Anneli ledamot i vård- och omsorgsnämnden i Botkyrka och ersättare i demokrati- och integrationsberedningen. Anneli var även ordförande för folkpartiet i Botkyrka under nio år, 1990-1998.

Både i sin politiska gärning och i sitt arbete som skolledare var Anneli en engagerad och mycket stridbar förespråkare för att samhället skulle se invandrarna som en tillgång, inte som ett problem. Särskilt invandrarbarnens situation ägnade hon stor uppmärksamhet. Hennes djupa kunskaper, starka övertygelse och skarpa formuleringar gjorde henne till en av fullmäktiges mest hörda och respekterade medlemmar. Det stora intresset för barn och ungdomar medförde också att Anneli under tre år var ordförande för Rädda Barnen i Botkyrka.

Lars Johansson
Moa Rasmusson
Karl-Erik Strömberg

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".