Sisunyheter på svenska vecka 6: Minoritetsspråken får ny webb-portal

  • Minoritetsspråken får ny web-plats
  • Dålig kunskap om grannländer bland niondeklassister
  • UNR kräver gemensamt nordiskt personnummer
  • Stefan Johansson tackar nej till Sfp
  • Runebergspriset till Oksanens Puhdistus

I november förra året gav regeringen i uppdrag till Sametinget att genomföra en förstudie om en hemsida för de nationella minoriteterna, kommer sidan att heta. Nils Gustav Labba leder projektet.Förstudien presenterar ett förslag till en hemsida (webbportal) för nationella minoriteter för att samordna befintlig information och skapa förutsättningar för en effektiv informationsspridning om de nationella minoriteterna, deras språk, kultur och samhällsliv. Sametingets hemsida och Regeringskansliets hemsida utgör förebilder for den nya hemsidan.

Eftersom sametinget redan har en hemsida kommer man att lyfta fram de språk som inte har en egen hemsida säger projektansvariga Nils Gustav Labba .

Dålig kunskap om grannländer bland niondeklassister

Svenska niondeklassister vet förvånansvärt lite om de andra nordiska länderna, visar en undersökning gjord av Kulturfonden för Sverige och Finland samt Pohjola-Norden. Över 4000 elever har fått svara på frågor om de andra nordiska länderna och de svenska niondeklassisterna vet lite mer om Finland än de andra nordiska länderna.

UNR kräver gemensamt nordiskt personnummer

Det gemensamma nordiska avtalet om folkbokföring gör att det inte är nödvändigt att registrera sig när man bosätter sig i ett land under en period som understiger sex månader. Men utan personnummer är det i stort sett omöjligt att öppna ett bankkonto eller telefonabonnemang eller hyra en dvd i Norden.
Detta gränshinder gör det svårt att bosätta sig under en kortare tid i ett annat nordiskt land, menar Ungdomens Nordiska råd. Lisbeth Sejer Gøtzsche är ordförande i Ungdomens Nordiska råd, och hon vill att det ska vara enkelt för nordbor att flytta över gränserna också för en kortare period.
- Medan personnumret är en positiv hjälp i det egna landet blir det snart ett hinder om en medborgare flyttar till ett annat nordiskt land under en kortare period. Medborgare som på grund av studier, utstationering eller av annan orsak bosätter sig i ett nordiskt land i upp till sex månader behöver inte registrera sig i folkbokföringsregistret och får därmed inte något personnummer i det aktuella landet, säger UNR i ett uttalande onsdagen den 28 januari.

Ungdomens Nordiska råd (UNR) uppmanar därför Nordiska rådet att arbeta för att personer som flyttar till ett annat nordiskt land för en kortare period får tillgång till ett personnummer eller får tillåtelse att använda det egna personnumret utan att ändra i folkbokföringen.

Stefan Johansson tackar nej till Sfp

Stefan Johansson tar inte emot sitt nya jobb som utvecklingschef på svenska folkpartiet. I stället blir han vd för Alkuasunnot som producerar och hyr ut bostäder för unga.

Runebergspriset till Oksanens Puhdistus

Sofi Oksanen fick Runebergspriset på 10 000 euro för romanen Puhdistus. Romanen, som på ett berörande sätt behandlar Estlands förtigna historia, var utan tvekan det bästa av verken som tävlade om Runebergspriset, ansåg juryn. Det är första gången Runebergs-priset delas ut till en bok som också fått Finlandia-priset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista