Sisunyheter på svenska veckan 7

  • Endast var tredje kommun har finsk förskola.
  • Riksbanken sänkte räntan
  • Vågorna ny energikälla
  • Svinalängorna på vita duken
  • En grammy till Esa-Pekka Salonen

Riksbanken sänkte räntan

Riksbanken halverade styrräntan när den sänktes till 1,0 procent i veckan. Enligt Riksbanken ser ”Nedgången i konjunkturen ut att bli ännu djupare än vad den gjorde i december. Exporten och exportorderingången har fallit dramatiskt och antalet uppsägningar är fortsatt högt”, skriver Riksbanken.

Endast var tredje kommun har finsk förskola

När det finska förvaltningsområdet utvidgas nästa år måste kommunerna kunna erbjuda finska förskoleplatser. I dagsläge har endast var tredje kommun i det nya förvaltningsområdet finska förskolor. Stockholm är en av de kommunerna som redan idag har finska förskolor och skolborgarrådet Lotta Edholm ser positivt på att det finska språkets förstärks.

SR Sisuradio/Leena Häyrynen

Vågorna en ny energikälla

En av framtidens energikällor kan vara vågorna i Östersjön. AW-Energys innovation WaveRoller är en patenterad produkt utformad för utvinning av el ur havsvågor. Äldre vågkraftteknik har i huvudsak utvunnit energi från rörelser vid havsytan, men WaveRoller är den första tekniska lösningen för utnyttjande av vågrörelser nära havsbottnen. SR Sisuradio/Maynie Rantala

Svinalängorna på vita duken

Susanna Alakoskis prisbelönta roman Svinalängorna ska bli film och man håller nu på med castingen både i Finland och Sverige. Ännu är det inte riktigt bestämt exakt hur språket i filmen ska vara berättar filmens producent Ralf Karlsson. Historien är en berättelse som berör och tyvärr är för vanlig och sann. Många barn och ungdomar idag växer upp med alhoholiserade och narkotikaberoende föräldrar, säger Ralf Karlsson, producent för filmatiseringen av boken Svinalängorna. Inspelningarna beräknas påbörjas i höst.

SR Sisuradio/Hanna Lindberg

En grammy till Esa-Pekka Salonen

Violinisten Hilary Hahn och Sveriges radios symfoniorkester med Esa-Pekka Salonen har vunnit en Grammy för en skivinspelning av Schönbergs och Sibelius violinkonserter. Salonen var dirigent under inspelningen. Salonen sa till Yle att den amerikanska musikindustrins Grammy-pris uttryckligen tillhör violinisten Hahn och han sade sig vara glad å hennes vägnar.

SR Sisuradio/MK

Nu dansas det tango igen på Södra Teatern. Månskensorkestern med Darya Pakarinen står för musiken på onsdagkvällarna opch Daya tycker att tango är konst, orkestern är ramen och publiken är själva tavlan.

SR Sisuradio/Kirsi Blomberg

Redaktör: Pamela Taivassalo

pamela.taivassalo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".