Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisunyheter på svenska vecka 12

Publicerat söndag 22 mars 2009 kl 19.26

  • Var tredje svensk kommun säger upp anställda.
  • Stora Enso satsar i Sverige och permitterar i Finland.
  • En finländsk datanörd som förlorat sitt finger i en motorcykelolycka har låtit ersätta det med en USB-sticka.
  • Korven är en vinnare i finanskristider.

Sverige och Finlands ledande politiker och representanter för näringslivet träffades i Stockholm för att planera inför det kommande mötet mellan regeringarna som hålls i Tavastehus i mitten av maj. Statsministrarna var överens om att man kommer att satsa på forskning och utveckling med gemensamma krafter. Flera talare ansåg att svenskan i Finland och finskan i Sverige har en mycket viktig roll i sammarbetet. Fredrik Reinfeldt ser dock inte ett tvåspråkigt Sverige i framtiden, men han ser ett växande behov av ökad finskspråkig service i Sverige.

Var tredje svensk kommun säger upp anställda

Sjunkande skatteinkomster gör att var tredje kommun i Sverige säger upp personal i år. Dessutom höjer 40 procent av kommunerna sina avgifter för att få in mera pengar. Det visar en enkät bland Sveriges kommuner som Ekot har gjort i 257 av landets kommuner. Kommunernas budgetar från i höstas för 2009 är inte längre aktuella, heter det. 5,5 miljarder kronor saknas sammanlagt i kommunkassorna.

Satsar i Sverige och permitterar i Finland

Koncernen kommer nu att genomföra stora satsningar inom sin verksamhet i Sverige, pga fördelarna med den svaga kronan. Enligt en intervju med företagets vd Jouko Karvinen i Dagens Industri ökar Stora Ensos resultat med 115 miljoner kronor för varje procent kronan faller.- Vi flyttar så mycket som möjligt av produktionen till till Sverige, säger Karvinen. En annan orsak till satsningen är att virkespriserna är betydligt lägre i Sverige. Enso sysselsätter kring 7 700 personer i 13 fabriker i Sverige. Av de 11 000 anställda i Finland skall 5 000 permitteras i år skriver FNB.

Thema är en politiskt obunden nationell organisation vars syfte är att medverka till att öka rättssäkerheten inom området diskriminering och mänskliga rättigheter. Arbetsgruppen bakom Thema består av två jurister i Stockholm och i gällivare finns statsvetaren Markus Bideke och juristen Maria Bideke. De forskar i hur de mänskliga rättigheterna har kränkts i historien i Tornedalen. Markus Bideke vill ta reda på vad den svenska staten gjorde då när människorna behandlades olika beroende på vilket språk man pratade. Thema arbetar också med mänskliga rättigheter i Strasbourg och publicerar Thema Tidskrift.

SR Sisuradio/Bertil Isaksson                                SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark

USB-minnet i fingret

En finländsk datanörd som förlorat sitt finger i en motorcykelolycka har låtit ersätta det med en USB-sticka. Den finländske programutvecklaren Jerry Jalava från Helsingfors har låtit tillverka en fingerprotes som innehåller ett USB-minne. Hans egna behov var orsaken till produktutvecklingen. Jerry Jalava miste fingret efter en olycka ifjol då han kraschade med sin motorcykel. Protesen, som ser ut som ett finger, kan lagra två gigabyte och går att plugga in i vilken dator somhelst.När Jalava blev intervjuad av The Daily Telegraph förklarade han att han helt enkelt lämnar fingret i datorn tills han är färdig med det han skagöra. Sedan sätter jag fast USB- fingret igen, säger datanörden JerryJalava.

Korven är en vinnare i finanskristider

När hushållen måste spara är det dyra köttet en förlorare och den hederligabilliga falukorven hamnar istället i stekpannan. Statistiken har visat att detunder finanskristider konsumeras mera korv och försäljningen av dyrt kött avtar.

Redaktör: Pamela Taivassalo

pamela.taivassalo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".