Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisunyheter på svenska vecka 14

  • SR Sisuradios kartläggning av de svenska lärarutbildningen uppmärksammas av Europarådet
  • Ingen finska i Haparanda kommunfullmäktige
  • Svinalängorna ska bli både film och teater

SR Sisuradio ha kartlagt de svenska lärarutbildningarnas minoritetsundervisning

Människorätts- och samarbetsorganisationen Europarådet har uppmärksammat att den svenska lärarutbildningen brister i att lära ut om de egna nationella minoriteterna i Sverige. Det är fortfarande få lärare och därmed också elever som vet att finnar, tornedalsfinnar, samer, romer och judar är officiella nationella minoriteter i Sverige.

SR Sisuradio ha kartlagt de svenska lärarutbildningarnas minoritetsundervisning. En obligatorisk kurs om de nationella minoriteterna finns bara vid ett enda universitet, nämligen Södertörns Högskola i Huddinge. Vid andra universitet och högskolor kan de nationella minoriteterna komma att nämnas tex då man diskuterar demokrati eller mångkulturalitete. Regeringen har nu fått en utredning om den framtida lärarutbildningen och flera av de utbildningsansvariga anser numera, att de blivande lärarna ska få lära sig om de nationella minoriteterna.

Det blir ingen finska i Haparanda kommunfullmäktige

Enligt en medborgarmotion borde ledamöterna kunna göra sina anföranden på sitt eget språk i kommunen, där majoriteten av invånarna är finskspråkiga. Haparanda kommunstyrelse tycker emellertid att det blir för dyrt, för att de finskspråkiga anförandena skulle behöva tolkas till svenska.

Svinalängorna ska bli både film och teater

Den sverigefinska författaren Susanna Alakoskis prisade självbiografiska roman Svinalängorna ska nu bli både teaterpjäs och film. Teater blir det i samarbete mellan svenska Riksteatern och österbottniska Wasa-teatern. Urpremiär blir det i september i Finland och Sverigepremiär i november. Filmen vet vi inte ännu så mycket om, annat än att den skall regisseras av Pernilla August.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".