Sisu-nyheter på svenska vecka 16

  • Domen i Pirate Bay överklagats
  • Grannlands-TV oerhört viktig
  • Sony Ericssons förlust 1,4 miljarder
  • Finland är inte  populärt när medborgarna i de nordiska länderna får välja

De fyra männen bakom fildelningssajten The Pirate Bay dömdes i fredags till ett års fängelse och gemensamt skadestånd på 30 miljoner kronor.

Fredrik Neij, Peter Sunde Kolmisoppi, Gottfrid Svartholm Warg och Carl Lundström döms för att ha hjälpt till att sprida upphovsrättsskyddat material, som filmer och musik, via sajten The Pirate Bay. Domen har överklagats.

Ett konkret uttryck för de nära relationer som finns mellan Finland och Sverige är att vi kan se våra grannländers Tv-sändningar.

Ministrarna Lena Adelsohn Liljeroth och Stefan Wallin (SFP) passade på att komma med en gemensam deklaration för grannlands-TV, vilket enligt dem är på sin plats under Märkesåret.

-För svenskan i Finland är tillgång till SVT, också för de hushåll som inte kan se kabel-tv, oerhört viktig. Grannlands-TV bygger broar mellan våra länder och kulturer på ett sätt som inte får underskattas, sade Wallin på ett kulturseminarium på Hanaholmen.

Frågan är enligt honom så viktig att de tekniska och eventuella upphovsrättsliga frågor som ansluter sig till den måste kunna lösas i god anda, skriver Finska notisbryån.

Mobiltelefontillverkaren Sony Ericsson gjorde en förlust på 1,4 miljarder för det första kvartalet i år.

Nu väntar ett sparpaket och 2 000 jobb i koncernen ska bort, av sammanlagt 10 000 anställda runt om i världen, det handlar alltså om en minskning av personalen med 20 procent. Var femte anställd berörs.

Det är dock för tidigt att exakt peka ut var i världen minskningen ska ske, sa vd Dick Komiyama på webbkonferensen från London.

Finland är inte alls populärt när medborgarna i de nordiska länderna blir uppmanade att välja ett annat nordiskt grannland att bo i än hemlandet. Det visar en undersökning som SVT gjort i samarbetet med NRK, YLE och Danmarks Radio.

Merparten av finnarna väljer Sverige i första hand, visar undersökningen, medan Finland inte lockar svenskarna, norrmännen eller danskarna. Direktören för Finlandsinstitutet i Stockholm är inte förvånad över resultatet:

-Språket är väl det som talar emot Finland, att många har uppfattningen att man inte klarar sig utan finska och att finskan är omöjlig att lära sig. Men varken det ena eller andra stämmer, säger direktören för Finlandsinstitutet Bengt Packalén till Svt.

Den svenska mediabilden av Finland kan också vara intressant i sammanhanget.

-Det finns en tendens att framställa Finland som lite trubbigare, kanske lite fattigare och enklare samt mer vulgärt än vad Sverige är, fortsätter Bengt Packalén. Men det är ju fel. I själva verket ser Nokia-land och Ericsson-land väldigt lika ut i dag.

pamela.taivassalo@sr.se