Sisu-nyheter på svenska vecka 17

  • Utländska medborgare kan rösta i EU-valet här i Sverige
  • Permanent system att få finska medborgskapet tillbaka
  • YLE finansieras med medieavgift?

 

Den 7 juni hålls valet till Europaparlamentet här i Sverige.
Även utländska medborgare kan rösta här i Sverige. Det kräver emellertid att man anmält sig till den svenska röstlängden. Anmälan görs till Länsstyrelsen senast den 8 maj och den gäller så länge man är bosatt i Sverige. Val till Europaparlamentet hålls vart femte år och man kan rösta såväl på ett parti som kryssa för enskilda kandidater.

Vid Migrationsverket i Finland jobbar man nu för högtryck för att de flesta som ansökt om att återfå sitt finska medborgarskap ska få ett beslut innan semestern.
Verket meddelar att det har varit en del strul med föråldrade namn, då folk har fått medborskapet beviljat i det namn som de haft då de senast var folkbokförda i Finland. Man kan uppdatera personuppgifterna antingen hos den närmaste finska beskickningen eller vid magistraten i Finland.

Under den femåriga övergångsperiodenmellan 2003 och 2008, då man enbart genom att meddela sitt intresse kunde återfå sitt finska medborgarskap, ansökte över 20 000 personer om detta. Enligt migrationsminister Astrid Thors kan systemet komma att bli permanent.

I Finland ska Public Service i framtiden finansieras med en medieavgift i stället för den nuvarande tv-avgiften föreslår en arbetsgrupp som består av riksdagsledamöter från de olika partierna.
Enligt arbetsgruppens förslag ska den nya mediavgiften betalas av alla hushåll och är alltså inte bunden till om det finns en tv i hushållet. I gengäld sjunker avgiften till 175 euro från nuvarande 225 euro. De nuvarande inspektörerna slopas också eftersom alla ska betala medieavgiften som går till utmätning om den inte betalas. Den politiskt tillsatta arbetsgruppen arbetade med flera olika finansieringsmodeller men valde medieavgiftsmodellen eftersom man vill trygga Yles oberoende.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".