Den andra programtimmen

Svenska Folktinget i Finland har fått en ny ordförande, Anna-Maja Henriksson

För att överleva som minoritet måste finlandsvenskarna använda sitt språk i vardagen, stå på sig och vara aktiva. Det säger SFP:aren och riksdagsledamoten Anna-Maja Henriksson, nyvald ordförande för Folktinget.

Finlands statsminister Matti Vanhanen ska vidta åtgärder gällande tillämpandet av språklagen i Finland.

Vanhanen meddelade efter ett möte med kulturminister Stefan Wallin om att han ska skicka brev till centrala ämbetsverk om att språklagen ska tillämpas också i praktiken. Många kommuner i Finland har inte hörsammat de svenskspråkigas krav att kommunerna skall följa språklagen som ger rättigheter för svenskspråkiga.

Ny public service avgift kommer att tas från hushållen i Finland

Finansiering av framtidens public service radio och TV har diskuteras både i Sverige och Finland. Lyssnarnas och tittarnas nya medievanor och nya etermedier tycks kräva att man förnyar det nuvarande TV-avgiftsystemet. I Finland har man kommit längre fram i frågan. En parlamentarik arbetsgrupp har kommit med ett förslag som väntas bli godkännt. Förslaget bygger på att alla hushåll i landet betalar en skatteliknande avgift som går direkt till public service företaget YLE.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".