Sisu-nyheter på svenska vecka 18

  • Uppsalabon Lars Sund till årets kulturpristagare
  • Många har finska rötter
  • Lyssna på Temadagen Sverige-Finland

Lars Sund belönas med 20 000 euro 

Svenska Kulturfonden i Finland har valt Uppsalabon Lars Sund till årets kulturpristagare. Han får priset på 20 000 euro med följande motivering:

Med sinne för humor och dråpligheter tar han sig an allvarliga ämnen med inlevelse och skärpa. Den österbottniska dialekten och samhället är återkommande ingredienser i hans verk.

Magisk realism och folkliga skrönor blandas friskt med dokumentära inslag till en underhållande och burlesk kompott. Han vågar pröva olika genrer och jonglerar med berättarperspektivet.

Till hans styrka som berättare hör förutom ett mustigt språk, fantasi och humor, en känsla för miljöer, en förmåga att förmedla visuella svep och en förbluffande sakkunskap om en rad olika ämnen.

Han är definitivt en av våra stora och särpräglade berättare.

Lars Sund kommer ursprungligen från Jakobstad, men han har bott i Uppsala sedan 1978.

Många har finska rötter

Enligt SCB:s statistik har 7,3 procent av Sveriges invånare finsk anknytning i första, andra eller tredje generation. Gruppen innefattar de som är födda i Finland, har minst en förälder född i Finland eller minst en mor- eller farförälder född i Finland.

Finska har sedan år 2 000 status som nationellt minoritetsspråk i Sverige. Enligt lagen om de nationella minoriteterna ska språket skyddas och bevaras. Finskans särställning bekräftas också i den nya språklagen som träder i kraft i juli.

Enligt ny statistik som Statistiska centralbyrån har tagit fram för SR Sisuradio, har tex drygt 30 procent av Surahammars befolkning antingen flyttat från Finland, eller är barn och barnbarn till dem som flyttat.

Det gör Surahammar till Sveriges fjärde finskaste kommun. Bara Haparanda, Övertorneå och Pajala har större andel invånare med helt eller delvis finsk bakgrund.

Surahammar är inget undantag. Trots att det bor minst 675 000 personer med finska rötter runt om i Sverige, finns det ytterst få kommuner som till exempel erbjuder någon samhällservice på finska. Det har sina historiska förklaringar i den svenska assimilationspolitiken, menar professor Jarmo Lainio, som är medlem i Europarådets expertkommitté för minoritetsspråk.

Lyssna på Temadagen Sverige-Finland

Tisdagen den 28 april ägnade Sveriges Radios P1 åt att uppmärksamma Märkesåret 1809 och olikheterna och likheterna mellan finnar, svenskar, finlandssvenskar och sverigefinnar. Programmen kan höras på Sveriges Radios hemsida. Tex i Vetandets Värld från den 28 april kan man höra den 75-årige finlandsvenske cancerforskaren Albert de la Chapelle från Universitetet i Ohio berätta om det finländska sjukdomsarvet, om genmutationer som anrikats i en isolerad population och som fortfarande orsakar ovanliga sjukdomar i just finländare.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista