Sisu-nyheter vecka 21

  • Möjligt att rösta dubbelt i EU-valet
  • Ålänningarnas studier i fara
  • Allt fler har högskoleutbildning
  • Kraftig algblomning på våren ett dåligt tecken

Möjligt att rösta dubbelt i EU-valet

Personer med medborgarskap i två EU-länder har möjlighet att rösta två gånger i EU-parlamentsvalet - trots att detta egentligen inte är tillåtet. Valmyndigheten har också svårt att övervaka om andra EU-länders medborgare bosatta i Sverige röstar två gånger.

Svenska valmyndigheten har fått ta emot många samtal från medborgare med dubbelt EU-medborgarskap som undrat vad som gäller. Enligt EU:s valrättsakt har man rätt att rösta i bara ett val, men i akten har man missat att ta hänsyn till dubbla medborgare, säger Helena Ihrstedt vid valmyndigheten.

I röstkorten som valmyndigheten skickar ut till svenska medborgare står det inte att rösträtten är begränsad till ett EU-land. Det beror på att valmyndigheten inte ens vet om svenska medborgares eventuella andra medborgarskap. Valmyndigheten försöker däremot övervaka var personer som är medborgare enbart i andra EU-länder men bosatta i Sverige, röstar. De får möjlighet att anmäla sig till den svenska röstlängden och en uppgift om detta skickas till medborgarlandet i fråga. Men i praktiken skulle även de här personerna kunna rösta två gånger, medger Helena Ihrstedt.

Ålänningarnas studier i fara

Ålands landskapsregering oroar sig för hur det ska gå för ålannäningarnas studier i framtiden. Enligt ett förslag som svenska Högskoleverket lagt fram ska antagningssystemet för svenska högskolor vad gäller urval och grundläggande behörighet reformeras. För Ålands del innebär reformen att åländska studerande inte längre räknas som svenskar utan som utländska sökanden.

Från och med antagningen till höstterminen 2010 ska utländska och internationella betyg värderas i en egen urvalsgrupp. Reformen börjar gälla för dem som söker in nästa år ifall förslaget går igenom.

Landskapsregeringen hyser en stor oro för att det nya antagningssystemet ska göra det svårare för åländska ungdomar att få studieplats till högre utbildning i Sverige. I ett yttrande hänvisar man till det faktum att vissa linjer och utbildningar inte ges någon annanstans på svenska och att ålänningarna därför också i fortsättningen borde räknas som svenskar i antagningen. Landskapsregeringen påpekar också att ålänningarna i regel inte ser studier i Sverige som utlandsstudier.

70 procent av ålänningarna väljer Sverige framför Finland för högre studier.

Allt fler har högskoleutbildning

Sverige har en relativt stor andel högskoleutbildade: i jämförelse med andra OECD-länder hamnar Sverige på tolfte plats.

Trots den stora expansionen i högre utbildning är gruppen akademiker fortfarande i minoritet: 31 procent av befolkningen i yrkesverksam ålder. Det kan jämföras med Kanadas närmare 50 procent och Japans, USA:s och Nya Zeelands närmare 40 procent. Finland, Danmark och Norge har också en högre andel högskoleutbildade än Sverige, visar Högskoleverkets årsrapport.

Att fylla luckorna efter den stora gruppen 40-talister borde alltså inte vara ett stort problem. Men självklart råder stora skillnader mellan olika yrkesgrupper - till exempel är läkarbristen stor, medan det utbildas fler journalister än det finns jobb.

Kraftig algblomning på våren ett dåligt tecken

Vårens algblomning i Östersjön har varit en av de kraftigaste på 15 år, visar en ny rapport från Världsnaturfonden, WWF, som betecknar situationen som allvarlig.

Vårblomningen är mer osynlig än den giftiga blågröna algblomningen på sommaren, men har i år under mars, april och maj varit en av de kraftigaste på 15 år. Enligt Världsnaturfonden motsvarar det en miljon lastbilslaster.

Problemen uppstår nu när algerna dör, sjunker till botten och tar allt syre för att brytas ner, samtidigt som det leder till mer fosfor i vattnet som göder sommarblomningen.

Allt syre som går åt dödar havsbottnen, enligt rapporten rör det sig om 90 000 kvadratmeter stora områden, som två Danmark.

Utsläppen av både kväve och fosfor måste minskas, säger världsnaturfondens övergödningsexpert Lennart Gladh, som pekar ut jordbruket som den största boven.

SR Sisuradio/Maynie Rantala
maynie.rantala@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista