Sisu-nyheter vecka 22

Förhandsröstningen för finska EU-valet har avsutats

Förhandsrötningen utomlands för det finländska EU-parlamentsvalet har avslutats och nu kan man bara rösta på själva valdagen den 7 juni om man befinner sig i Finland just då. Om man anmält sig till den svenska röstlängden eller om man är svensk medborgare får man rösta här i Sverige. Finlands migrations- och europaminister Astrid Thors var i veckan i Stockholm för att stötta Folkpartiets eurokampanj och passade då på att uppmana alla finska medborgare att rösta i det finska valet.

Euron allt populärare i Sverige

Skulle svenskarna få folkomrösta om euron idag, skulle majoriteten av folket rösta för den gemensamma valutan. Det framgår ur den opinionsmätning som Folkpartiet i Sverige låtit utföra hos Novus. Enligt gallupen skulle 47 prosent rösta ja mot 44 prosent, som skulle rösta nej. Statsminister Fredrik Reinfeldt tycker att det är för tidigt att folkomrösta om euron, då ja-sidan inte hunnit enas om saken. Dessutom lovade partierna i samband med den förra folkomröstningen år 2003 att resultatet skulle respekteras.

Skatteverket beviljar ID-kort

Utländska medborgare bosatta i Sverige har länge haft svårt att skaffa sig svenska ID-handlingar. Det ska bli lättare nu, då Skatteverket från och med början av juni börjar bevilja ID-kort för alla 13 år fyllda personer som är folkbokförda i Sverige. Det krävs att man har ett svenskt personnummer och någon gällande ID-handling, som till exempel ett finländskt EU-pass. Har man inte det, så måste man ha med sig ett vittne. Däremot är ID-kortet inte gratis - Skatteverket kräver att man satt in 400 kronor i förväg på ett speciellt konto. ID-handlingarna utfärdas på alla större orter i Sverige.

Språklagen träder i kraft den 1 juli.

Sveriges första språklag träder i kraft i början av juli. Den slår fast, att Sverige är ett flerspråkigt land. Svenskan är huvudspråket och finska, jiddisch, meänkieli, romani och samiska är nationella minoritetsspråk. Också det svenska teckenspråket har en särskild ställning som modersmål för döva. Både svenskan och den språkliga mångfalden behöver stärkas, konstaterar Lena Ekberg, som är chef för Språkrådet. Språklagen är en allmänt hållen ramlag som talar om vilka skyldigheter samhället har. Därmed ligger ansvaret hos politiker och tjänstemän att se till att lagen inte bara blir tomma ord.

SR Sisuradio/Maynie Rantala

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista