På finlandssvenska den 14 juni

Nordiskt samarbete allt viktigare, anser Finlands utrikesminister Alexader Stubb

                                        

Alexander Stubb är en av sommarvärdarna i Sveriges Radios kanal P1. Han talar om sig själv, relationerna till Sverige, kollegan Carl Bildt och nordiskt samarbete.


Tio finlandssvenska sommarpratare tar över vid midsommar

Den första sommarprataren är Hegle Lillkull från Skultuna. Han var enbart svenskspråkig när han kom till Sverige från Österbotten och fick lära sig finska i finska föreningen Katajaiset. Helge Lillkull är en yrkeschafför som kan nästan alla Europas vägar.

Finsk-svenska handelskammaren i Stockholm byter ledare

Risto Erjanti har under 19 år arbetat för att slussa in finska företag i Sverige. Han har även lyckats med att locka svenska investerare till Finland.

Suomi-Art ställer ut i Virsbo konsthall

I Virsbo konsthall, i norra Västmanland öppnades pågår en stor "blåvit" konstutställning. Suomi-arts utställning ingår i parollen "Märkesåret 1809".

Värnplikten har hög status i Finland

Överstelöjtnant Alexander Aminoff från Finland berättar om Finlands syn på den allmänna värnplikten. Det största problemet i den finska armén är att alltför många beväringar är överviktiga.

Öresundsregionen har vissa likheter med Tornedalen.

SR Malmös reporter Gösta Lempert har i sina reportage jämfört båda gränsregionerna och hittat mängder av problem som hade kunnat undvikas genom bättre samarbete.

.......................................................................

Den andra programtimmen

Finlandssvenskarna bibehöll sin plats i EU Parlamentet

Tack vare ålänningarnas aktiva valdeltagande har finlandssvenskarna kvar sin EU-parlamentariker i Bryssel.

Fotografen som avslöjade Urho Kekkonens sjukdom

Det var Hans Paul som väckte uppmärksamhet i Finland genom att publicera de första bilderna av den sjuke presidenten Kekkonen.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.