Nyheter på svenska - vecka 24

Minoritetslagen godkänd av riksdagen

Sveriges riksdag godkände onsdagen den 10 juni den nya lagen om nationella minoriteter och minoritets-språk. Den nya lagen innebär att fler människor kan få service av kommunen på finska och samiska. Det gäller speciellt rätten till förskola och äldrevård på det egna språket. Lagen innehåller också regler om att invånarna har rätt att använda finska, meänkieli och samiska hos myndigheter och domstolar. Lagen träder i kraft den 1 januari 2010.

Nästa år stärks finskans ställning i 18 kommuner i Mälardalen när det så kallade finska förvaltningsområdet utvidgas. De nya kommunerna är Botkyrka, Eskilstuna, Hallstahammar, Haninge, Huddinge, Håbo, Köping, Sigtuna, Solna, Stockholm, Södertälje, Tierp, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Uppsala, Älvkarleby, Österåker och Östhammar. Övriga kommuner som vill ansluta sig till förvaltningsområdet kan göra det senare.

Finlands utrikesminister vill ha mera nordiskt samarbete

Finlands utrikesminister Alexander Stubb tycker att det är viktigt med nordisk solidaritet. Som exempel nämner han den isländska finanskrisen, där de övriga nordiska länderna stöttar Island. Samma gäller Island och EU; de nordiska länderna kommer att stötta Island oavsett om landet fyller medlemskapskriterierna eller inte.

Sverige och Finland diskuterar gemensamt luftvärn

Sverige förhandlar med Nato, Norge och Finland om att skapa ett gemensamt övervakningssystem för det nordiska luftrummet. Det kan även komma att omfatta de baltiska länderna. Så skriver Sveriges försvarsminister Sten Tolgfors i veckan i DN Debatt.

SR Sisuradio/Maynie Rantala
maynie.rantala@sr.se