Sisu-nyheter vecka 36

  • Haninge kommun kommer att ha kvar sina finskspråkiga dagisavdelningar trots tidigare beslut om nedläggning
  • Svininfluensan är här, men vaccinen dröjer till oktober. Riskgrupperna kommer att vaccineras först och därefter allmänheten. Staten och landstingen kommer att stå för kostnaderna.
  • TV-Finland kommer också i fortsättningen att synas här i Sverige. Finlands regering har bestämt att anslagen inte tas bort. Däremot kommer pengarna att minska nästa år med en tredjedel i jämförelse med i år.
  • Den finskspråkiga verksamheten vid Sveriges Radio fyller 40 år. Födelsedagen firades med pompa och ståt i Radiohuset i Stockholm i fredags. 

Haninge kommun kommer att ha kvar sina finskspråkiga dagisavdelningar

Det utvidagde finska förvaltningsområdet från årsskiftet har fått utslag redan nu.
Från årsskiftet blir 18 kommuner i Mälardalen förvaltningskommuner för det finska språket.
Det innebär bland annat att kommuninvånarna har rätt till finskspråkig förskola för sina barn.
Detta gäller t ex Eskilstuna, Stockholms stad, Botkyrka och Haninge.

Och i Haninge kommun har den nya lagstiftningen redan börjat få effekt. Kommunen har beslutat att ha kvar sina finskspåkiga dagisavdelningar trots tidigare beslut om nedläggning.

Detta efter att föräldarana protesterat och hänvisat till den nya lagstiftningen. Sara Kalasniemi Walman är tacksam för att Haninge kommun ingår i förvalningsområdet.

Influensan här - vaccinen på väg

Vaccineringarna mot den frukade svininfluensan inleds i oktober. man börjar med sjukvårdspersonalen och dom som har nedsatt immunförsvar och därefter skall hela befolkningen vaccineras. Ingemar Persson är läkare vid Läkemedelsverkets enhet för läkemedelssäkerhet. Han säger att vaccinen är gratis.

På Smittskyddinstitutet understryker generaldirektör Johan Carlson, att det är viktigt att så många som möjligt går och vaccinerar sig.

Socialstyrelsen har utrett folks benägenhet att gå och vaccinera sig och det visar sig att 70 prosent av alla svenskar tänker göra det. Med svenskar menas slumpmässigt utvalda personer bosatta i Sverige och man har inte undersökt invandrnas attityder.)

TV Finland blir kvar i rutan

Finlands kommunikationsminister Suvi Lindén säger att regeringen inte kommer att helt och hållet sluta finansiera TV Finland, som syns i Sverige. Däremot fasthåller både hon och finansminister Jyrki Katainen, att det framöver blir mindre pengar till TV Finland. Enligt regeringens budgetförslag minskar dock det statliga anslagen för utlandssändningarna med nästan en tredjedel. Yles verkställande direktör Mikael Jungner säger att Yle är beredd till att fortsätta sammanställa sändningarna så länge inte Yles finansiering drabbas av några nedskärningar.

Finlandssvensk chefredaktör på DI

Affärstidningen Dagens Industri får en finlandssvensk chefredaktör. Den före detta jakobstadsbon Peter Fellman tar över efter Gunilla Herlitz som i stället blir chefredaktör på Dagens Nyheter efter Thorbjörn Larsson som slutar i höst.

Peter Fellman arbetar sedan tidigare som redaktionschef vid Dagens Industri. Peter Fellman har tidigare arbetat på rundradion i Vasa, Finska Notisbyrån i Helsingfors, Jakobstads Tidning, nyhetsbyrån Reuters i Stockholm och Dagens Industri sedan år 2000.

Finskspråkig radio i Sverige i 40 år

Sveriges Radio har sänt finskspråkiga program i 40 år och det firades i fredags med stort kalas i radiohuset i Stckholm. Allmänheten var inbjuden till direktsäningar och bland gästerna sågs flickfavoriten Markus Fagervall som överraskade med att sjunga på finska och Mark Levengood som filosoferade kring hur finländarnas framtid i Sverige kan komma att se ut.)

maynie.rantala@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".