Sisu-nyheter på svenska vecka 41

Oppositionen lovar att minoritetspengarna består

I veckan presenterade oppositionspartierna sin skuggbudget, således vilka skattesatser och förändringar de skulle införa om de satt vid makten. Socialdemokraternas ekonomiska talesman Thomas Östros lovar att oppositionen i likhet med regeringen skulle bevilja 80 miljoner kronor till att genomföra den nya minoritetslagen, varav 50 miljoner skall gå till förvaltningskommunerna.

Meänkieli bör vara obligatoriskt

Vänsterpartiets riksdagsledamot Siv Holma har lämnat en motion om att tornedalsfinskan eller meänkieli ska vara obligatoriskt läroämne i dom fem kommunerna i Norrbotten, som ingår i det finska förvatningsområdet. Siv Holma anser att språket inte kan bevaras utan ett visst tvång. De fem finska förvaltningskommunerna i Norrbotten är Pajala, Haparanda, Övertorneå, Kiruna och Gällivare.

Kungen besökte Finland

Kung Carl XVI Gustav har besökt Finland den gångna veckan. Besöket var en del av märkesåret 1809 och kungen besökte både Helsingfors och Åbo.

SR Sisuradio/Maynie Rantala
maynie.rantala@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".