Sisu-nyheter på svenska vecka 43

Muslimer vill ha dialog med SD

  • Sverigedemokraternas debattartikel väcker reaktioner
  • Inga filmer från Finland på Stockholms filmfestival
  • Markoolio undervisar i finska på kortfilm

Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson skrev i måndags en debattartikel i Aftonbladet om det muslimska hotet i Sverige. Artikeln har väckt starka reaktioner. Anna Waara är med i den lilla organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisa och hon säger att rädslan för islam är ett större hot i det svenska samhället än Sverigedemokraterna. Anna Waara tycker ändå att man ska fortsätta föra en dialog med Sverigedemokraterna.

Mest svensk film under Stockholms filmfestival

Stockholms filmfestival har i år inte en enda finländsk film i sin repertoar. Förutom svenska filmer är det få nordiska filmer som visas. Programansvariga George Ivanov jämför filmfestivalen med VM i fotboll - alla platsar helt enkelt inte. Stockholms filmfestival hålls den 18-29 november.

Markoolio lär svenskarna prata finska

Artisten Markoolio fortsätter att arbeta för att öka kunskaperna i det finska språket i Sverige. Andra delen av kortfilmstrilogin Finska är kool med Markoolio utgavs i veckan. Där får de svenska skoleleverna lära sig nya ord på finska medan Marko "Markoolio" Lehtosalo jagar efter ett recept på korvsoppa. Filmerna kan laddas ner från Föreningen Nordens Fokus Finland -hemsida eller ses på Youtube. Del tre i utkommer den 9 november.

SR Sisuradio/Maynie Rantala
maynie.rantala@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".