Sisu-nyheter på svenska vecka 44

Bättre grannspråksundervisning

  • Krav på nordiska språk i skolan
  • Undervisning i finska varierar kraftigt
  • Kvinnor i Borlänge skildras i ny bok

Politikerna i de nordiska länderna vill förbättra skolundervisningen av svenskan, norskan och danskan så, att eleverna i de nordiska länderna kan förstå och använda de nära besläktade språken. Nordiska ministerrådets dansk-isländska ordförandeskap säger däremot ingenting om att eleverna skall kunna förstå islandska eller finska.

Modersmålsundervisningen i finska varierar kraftigt

Enligt en färsk kartläggning är det stora skillnader i modersmålsundervisningen i finska mellan olika kommuner i landet. I vissa kommuner erbjuds undervisning även till helt svenskspråkiga barn, medan andra kommuner förutsätter grundkunskaper i språket. För att en elev ska ha rätt till modersmålsundervisning i finska, krävs det inte längre att språket talas dagligen i hemmet. Däremot kan kommunerna fortfarande kräva vissa förkunskaper i språket, i och med att det står i grundskoleförordningen. Till exempel Nacka kommun och Malmö föutsätter förkunskaper för att eleverna ska beviljas modersmålsundervisning.

Kvinnor i Borlänge i Hannelius bok

I onsdags utkom en ny bok av finlandssvenska Ulla Hannelius från Borlänge. Den heter Drömlandet - Sverige/Finland och sju finska kvinnor i Borlänge. Kvinnornas självbiografiska berättelser präglas av längtan och vemod, beskriver Ulla Hannelius sin bok. Hon säger att kvinnorna samlas varje vecka i Haga-kyrkan i Borlänge för att prata om gångna tider och att det är riktigt roligt.

SR Sisuradio/Maynie Rantala
maynie.rantala@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista