Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sisu-nyheter på svenska vecka 44

Bättre grannspråksundervisning

Julkaistu lördag 31 oktober 2009 kl 10.00
  • Krav på nordiska språk i skolan
  • Undervisning i finska varierar kraftigt
  • Kvinnor i Borlänge skildras i ny bok

Politikerna i de nordiska länderna vill förbättra skolundervisningen av svenskan, norskan och danskan så, att eleverna i de nordiska länderna kan förstå och använda de nära besläktade språken. Nordiska ministerrådets dansk-isländska ordförandeskap säger däremot ingenting om att eleverna skall kunna förstå islandska eller finska.

Modersmålsundervisningen i finska varierar kraftigt

Enligt en färsk kartläggning är det stora skillnader i modersmålsundervisningen i finska mellan olika kommuner i landet. I vissa kommuner erbjuds undervisning även till helt svenskspråkiga barn, medan andra kommuner förutsätter grundkunskaper i språket. För att en elev ska ha rätt till modersmålsundervisning i finska, krävs det inte längre att språket talas dagligen i hemmet. Däremot kan kommunerna fortfarande kräva vissa förkunskaper i språket, i och med att det står i grundskoleförordningen. Till exempel Nacka kommun och Malmö föutsätter förkunskaper för att eleverna ska beviljas modersmålsundervisning.

Kvinnor i Borlänge i Hannelius bok

I onsdags utkom en ny bok av finlandssvenska Ulla Hannelius från Borlänge. Den heter Drömlandet - Sverige/Finland och sju finska kvinnor i Borlänge. Kvinnornas självbiografiska berättelser präglas av längtan och vemod, beskriver Ulla Hannelius sin bok. Hon säger att kvinnorna samlas varje vecka i Haga-kyrkan i Borlänge för att prata om gångna tider och att det är riktigt roligt.

SR Sisuradio/Maynie Rantala
maynie.rantala@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".