Förnyade bestämmelser för medborgarskap

 • Finland förnyar bestämmelserna för medborgarskap
 • Krav på ökad modersmålsundervisning
 • Kulturtidskriften Sheriffi utvidgar till Finland
 • Möjlighet att återansöka om medborgarskap

  Finländare som bor utanför Finland får permanent rätt att kunna återfå sitt finska medborgarskap. Lagändringen ingår i en revidering av medborgarskapslagen som just nu förbereds i Finland. I lagförslaget garanteras alla som tidigare under sitt liv varit finska medborgare rätt att ansöka om medborgarskap. Däremot är deras avkomlingar inte berättigade till att ansöka.

  Den så kallade övergångsperioden på fem år tog slut för ett och ett halvt år sen. Under den kunde tidigare finska medborgare få tillbaka sitt medborgarskap genom en enkel ansökan. Erbjudandet utnyttjades av fler än 20 000 finländare runt om världen. Men intresset är fortfarande stort, säger överinspektör Sonja Hämäläinen på finska Inrikesministeriet:

  Krav på ny läroplan för finskundervisningen

  De sverigefinska lärarna kräver att antalet timmar i mordersmålsundervisningen fördubblas. Lärarna vädjar också till Skolverket om att en ny läroplan skall förberedas. I läroplanen skulle olika krav ingå för de elever som har finska som modersmål och de som läser det som ett främmande språk.

  Numera kan även elever som inte pratar finska hemma dagligen få undervisning i finska. Det kräver ändå att eleven lär sig språkets grunder, och då räcker inte en timme i veckan till, vilket är den nuvarande undervisningstiden.

  Svinalängorna på Sverige-turné

  Igår fick Susanna Alakoskis prisbelönta roman Svinalängorna sin Sverige-premiär i Ystad. Pjäsen hade sin Finlands-premiär i september och har hyllats av såväl kritiker som publik. Pjäsen har satts upp av den lilla finlandssvenska teatergruppen Blaue Frau.

  Författaren till boken, Susanna Alakoski, säger sig vara stolt över att pjäsen ges i hennes gamla hemstad Ystad, där romanen också utspelar sig.

  Akademen börjar distribuera Sheriffi

  Den sverigefinska kulturtidskriften Sheriffi utvidgar till Finland. För distributionen svara Akademiska bokhandeln.

  I Sverige har tidskriftens första nummer sålts slut på många håll, bland annat i Eskilstuna och Umeå. Tidningens chefredaktör Sanna Posti-Sjöman säger att det är fantastiskt att tidningen hittat sin nisch, samtidigt som det förtås är beklagligt att den hunnit ta slut på sina ställen.

  Döbeln-opera ges ut på skiva

  Den av publiken välmottagna Döbeln 1809-operan, som satts upp av operan i Karleby i Finland, ges ut på skiva. Operan som skrivits av Sebastian Fagerlund och Jusa Peltoniemi spelades in förra helgen vid sidan om två föreställningar i Umeå. Inspelningen dirigeras av Sakari Oramo och skivan kommer att distribueras internationellt.

  SR Sisuradio/ Valter Vilkko
  valter.vilkko@sr.se

  Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
  Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista