Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sveriges Radio berättar om kartläggningen

Julkaistu måndag 16 november 2009 kl 10.58

I samband med att den nya lagen om att värna nationella minoriteter träder ikraft, får Sverigefinnarna i 18 kommuner i Mälardalen rätt att använda finska i kontakter med kommunen och rätt till äldreomsorg och förskola på finska. Men enligt Sveriges Radios kartläggning ser det väldigt olika ut när det kommer till hur väl förberedda kommunerna är inför detta.


Ekonyheter 2009-11-16

Dålig språkplanering hos kommuner

Efter årsskiftet ska 31 kommuner kunna erbjuda äldrevård och barnomsorg på finska eller samiska enligt den nya minoritets- språklagen. Men bara två kommuner har en fastslagen plan för uppdraget.


P4 Stockholm 2009-11-16
Dålig planering för minoritetsspråk

Det svårt för många föräldrar i länet att få tag i en förskoleplats åt sina barn där personalen talar finska, trots att tio kommuner i länet vid årsskiftet måste kunna erbjuda sina invånare finskspråkig förskola och äldreomsorg. Då blir kommunerna så kallade finska förvaltningskommuner.


SR Uppland 2009-11-16
Kommuner oförberedda för att följa ny lag

Kommunerna i Uppsala län är sämre förberedda än andra kommuner för att följa den lag som kräver att de ger bättre service till finsktalande invånare. Det visar svaren på en enkät som Upplandsnytt skickat ut.


SR Uppland 2009-11-17
Mer finska i förskolan

Från årsskiftet ska fem kommuner i Uppsala län kunna erbjuda förskoleverksamhet på finska. De flesta av kommunerna kommer att satsa på att det finns finskspråkig personal på vissa förskolor. Frågan är om det är tillräckligt.


SR Västmanland 2009-11-16
Kommunerna olika förberedda på finskt uppdrag

En kartläggning från Sveriges Radio visar att de 18 kommuner i Mälardalen som blir finskt förvaltningsområde efter årsskiftet är olika väl förberedda inför uppdraget. Kommunerna i Uppsala län är sämst, i Södermanland är man bäst och i Västmanland avvaktar man.

SR Västmanland 2009-11-17
Dålig information om finska kommuner
 
Den 1 januari blir Hallstahammar och Köping förvaltningsområden för finska språket, vilket innebär att den finska befolkningen där får utökade demokratiska rättigheter. Men många Sverigefinnar vet inte vad det här innebär. Informationen från kommunerna är för dålig, säger flera som P4 Västmanland pratat med.

SR Västmanland 2009-11-17
Hallstahammar anställer kommunlots

En finskspråkig kommunlots i Hallstahammar ska göra det möjligt att uträtta ärenden hos kommunen på finska. Susanna Ståhle tror att den möjligheten kommer att uppskattas av många finskspråkiga, men hon tycker samtidigt att det är något som borde ha kommit mycket tidigare.


SR Västmanland 2009-11-18

Pengar till förvaltningsområden dröjer

Det statliga bidraget till de finska förvaltningsområdena dröjer. Tidigast vid jul får kommunerna reda på hur mycket pengar de får till sitt nya uppdrag. Det här ställer till problem, menar Jari Heikkinen som är biträdande kommunchef i Hallstahammar.


Sameradion 2009-11-16
Kommuner saknar plan för minoritetsspråken

Ingen av de 13 nya samiska förvaltningskommunerna har en fastslagen plan för hur de ska klara språklagen som träder i kraft vid årsskiftet. Det visar den enkätundersökning som SR Sameradion gjort tillsammans med SR Jämtland.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".