Sisu-nyheter på svenska vecka 47

Förvaltningsområdet utvidgas snart

  • Fler kommuner vill vara med
  • Kommunerna överdrivet optimistiska
  • Få kommuner har en handlingsplan

Intresset för att få ingå i det finska förvaltningsområdet ökar. I måndags bestämde Borås kommunstyrelse att ansöka om att få bli en förvaltningskommun. Tidigare har ju Västerås gjort samma sak och i flera andra kommuner runt om i landet arbetar de finska föreningarna för att  invånarna ska få lagstadgade rättigheter till barn- och äldrevård som ingår när en kommun blir finskspråkig förvaltningskommun.

Borås är den kommun i Sverige som har flest inånare med finländsk bakgrund per capita och där är beslutet nu klart. Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Ulrik Nilsson säger att kommunen redan nu uppfyller kraven. Även oppositionens kommunalråd, soscialdemokraternas Ulf Olsson är nöjd med beslutet. Däremot kan han tycka att det skulle ha gjorts redan för 30 år sedan.

Kommunerna överdrivet optimistiska

Majoriteten av de 18 nya förvaltningskommunerna anser sig kunna erbjuda äldrevård på finska, när den nya lagen träder i kraft vid årsskiftet. Det visar en kartläggning som SR Sisuradio gjort tillsammans med Sveriges Radios övriga nyhetsredaktioner.

Flera av kommunerna har dock inte kartlagt personalens språkkunskaper.

Upplands-Bro norr om Stockholm har gjort en kartläggning av språkkunskaperna i äldrevården. Där framgick det att hemtjänsten enbart hade tre finskspråkiga anställda, medan situationen var något bättre vid ålderdomshemmen.

Få kommuner har en plan

Av de 18 nya förvaltningskommunerna är det enbart Eskilstuna och Haninge söder om Stockholm som har en tydlig plan på kommunens skyldigheter och medborgarnas rättigheter efter årsskiftet. Bäst verkar läget vara i Eskilstuna, där man just nu förbereder en informationskampanj för både minoriteten och majoriteten.

Södertälje kommun har redan anordnat ett samrådsmöte mellan kommunen och de finska föreningarna för att planera verksamheten.

I Köping är man också beredd på att uppfylla sina plikter, men enbart om det visar sig finnas en efterfrågan på finskspråkig service, säger kanslichef Tord Lindberg.

SR Sisuradio/Maynie Rantala
maynie.rantala@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.