Nyheter på svenska vecka 50

Så mycket pengar får kommunerna

  • Fördelningen av pengarna till förvaltningsområdena klar
  • Diskriminering vanligare än man trott i Europa
  • Finlandsinstitutet visar fotografier på Lovisa

Regeringen beslutade i veckan hur pengarna till kommunerna som ingår i förvaltningsområdena för finska, tornedalsfinska och samiska ska fördelas. Från den 1 januari utökas ju antalet förvaltningskommuner från nuvarande 7 stycken till sammanlagt 38. De statliga anslagen tilldelas enligt invånarantal i kommunen.

Stockholm, som är störst av de finska förvaltningskommunerna, får ett årligt statsbidrag på 3,4 miljoner kronor. Eskilstuna med över 90 000 invånare får 1,5 miljoner kronor och Haninge med 75 000 invånare får 1,1 miljoner kronor. Mindre kommuner som till exempel Köping och Hallstahammar får grundbeloppet på 750 000 kronor.

Kommuner, som ingår i fler än ett förvaltningsområde får dessutom ett tillägg på en halv miljon kronor. Regeringen avsätter också drygt 6 miljoner kronor till kommuner som ansöker om frivillig anslutning till förvaltningsområdet under år 2010.

Diskriminering vardagsmat i Europa

Den officiella statistiken säger inte sanningen om hur omfattande diskriminering som pågår av olika etniska minoriteter runt om i EU. Många fall förblir ouppmärksammade på grund av att offren inte tror att det hjälper att klaga hos myndigheterna. Det avslöjas i en omfattande undersökning som EU:s byrå för grundläggande rättigheter har gjort och som baserar sig på personintervjuer. Finland placerade sig högt, när de gällde hur pass utsatta de finska somalierna ansåg sig vara.

Utredningsansvarige Joanna Goodey säger att ju mörakare hudfärg, desto större risk för diskriminering i Europa.

Lovisa besöker Stockholm

Märkesåret 1809 närmar sig slutet. Ett av de sista evenemangen pågår just nu på Finlandsinstitutet i Stockholm, där den sverigefinska fotografen Erja Lempinen säller ut fotografier på Lovisa. Utställningen heter "Min mors stad" och den pågår fram till den 23 januari.

Nominerade för Runebergspriset

Sammanlgt sju författare är nominerade för Runeberg-priset på 10 000 euro, som utdelas på Runbergsdagen den 5 februari. De är Monika Fagerholm, Kari Hotakainen, Gerry Birgit Ilvesheimo, Juha Siro, Kristina Carlson samt Maarit Verronen och Sanna Karlström.

SR Sisuradio/Maynie Rantala
maynie.rantala@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista